НАЧАЛО ЗДРАВЕ Какво казва цветът на урината за вашето здраве?

Какво казва цветът на урината за вашето здраве?

0
Какво казва цветът на урината за вашето здраве?
Какво казва цветът на урината за вашето здраве?

От прозрачен до тъмно кафяв, цветът на урината ви може да означава дехидратация на тялото или наличие на инфекции и заболявания.

Това не е тема, за която много се говори, но цветът на урината ви определено може да каже много за вашето здраве.

Съставът, мирисът и цветът й са признаци за начина на живот, какво пиете и какво ядете и дали имате някое заболяване.

95% от урината е вода, а останалите 5% имат сложен състав: натрий, хлорид, урея и креатинин. Най-често срещаният цвят на урината е жълт.

Какво казва цветът на урината за вашето здраве:

Прозрачен – урината без цвят може да означава, че пиете прекалено много вода. Прекомерната хидратация на тялото не е причина за безпокойство, но от друга страна дехидратацията е. Липсата на вода в тялото води до химичен дисбаланс в кръвта.

Бледо жълт – вие консумирате достатъчно вода, здрави сте и това е нормалният цвят на урината.

Жълт – и този нюанс на жълтото означава, че всичко е нормално. Вашето тяло работи перфектно.

Тъмно жълт – ситуацията със здравето ви все още е нормална, но тъмният оттенък може да означава леко обезводняване.

Меден или кехлибарен – вие вероятно сте дехидратирани. Това обаче не означава непременно, че трябва да започнете с прекомерен прием на вода. Най-добре е да се консултирате с лекар.

Червен – това вече е причина за безпокойство. Кръвта в урината е признак за инфекция, бъбречни проблеми и дори тумор на пикочните пътища. Може да бъде и знак за проблем с простатата при мъжете. Не забравяйте да се консултирате с лекар.

Син – някои лекарства и храни могат да доведат до син цвят на урината, както и хиперкалциемията. Не забравяйте да се консултирате с лекар.

Тъмно кафяв или черен – някои лекарства, алое или някои видове храни могат да бъдат причина за този цвят. Все пак, може да става въпрос за отравяне с фенол или за някакъв вид рак. Не забравяйте да се консултирате с лекар.