НАЧАЛО ЗДРАВЕ 7 грешки на хората, които се опитват да отслабнат

7 грешки на хората, които се опитват да отслабнат

0
7 грешки на хората, които се опитват да отслабнат
7 грешки на хората, които се опитват да отслабнат

В интернет можете да намерите повече от достатъчно съвети за отслабване. Проблемът е, че често тази информация е твърде хаотична и противоречива. Ето защо наскоро понятието “треньор за отслабване” или диетолог придоби все повече популярност. Въпреки това, услугите на такъв специалист обикновено са доста скъпи.
Събрахме съветите на водещи специалисти и диетолози за отслабване, за да спестим време на хората да намерят подходящия за тях специалист и, разбира се, разходите за консултациите му.

1. Гладни сте

В стремежа си да отслабнат бързо, мнозина правят тази грешка. Ако тренирате всеки ден и изгаряте 2500 калории, а консумирате само 1200, тялото ви ще бъде принудено да “прави запаси”,а това ще забави метаболизма и покачването на мускулна маса.

Какво трябва да направите?

Не се страхувайте да ядете. Напълнете чинията си със здравословна храна: плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Яжте протеини, не се отказвайте от полезните мазнини: растително масло, авокадо, ядки и семена. Също така консумирайте зелени листа и салати. Ако се храните със здравословни храни, просто няма да имате желание за фаст фууд.

2. Правите само кардио упражнения и не увеличавате мускулната маса

Това е често срещана грешка сред жените. Кардио упражненията ви помагат да отслабнете, но те са практически безполезни при изграждането на мускулна маса. Вдигането на тежести и упражнения спомагат за ускоряване на метаболизма. Благодарение на това, тялото ви ще изгаря излишната мазнина дълго след края на тренировката.

Какво трябва да направите?

Ако ви е трудно да вдигате тежести, добавете към тренировката си 20-минутни упражнения със собствено тегло: клякане, напади или лицеви опори.

3. Казвате си, че сте “на диета” и временно променете начина си на живот

Често хората, които се убеждават, че са на диети и изоставят новия начин на живот, преди да успеят да отслабнат. Дори ако постигнат успех, те просто не знаят какво да правят, и в крайна сметка се връщат към обичайния си начин на живот и наддават тегло.

Какво трябва да направите?

При отслабване психологическото настроение е много важно. Затова премахнете думата “диета” от речта си. Осъзнайте, че ще експериментирате с тренировки и хранене и може да ви отнеме много време, за да изберете комбинацията, която е подходяща за вас. Осъзнайте, че променяте начина си на живот. Основното нещо е да намерите предимства в него и да ви доставя удоволствие. Само по този начин няма да имате проблеми да се придържате към него.

4. Не намирате подкрепа

Тези, които се борят да отслабнат сами, имат по-малък шанс за успех, отколкото тези, които са решили да се борят със затлъстяването в компанията на приятели или с подкрепата на семейството. Трудно е да се придържате към нов начин на живот, ако вашето семейство или близки не желаят да участват в промените и да ви подкрепят.

Какво трябва да направите?

Намерете роднина или приятел, с когото можете да обедините силите си. Ако до вас няма човек, който би искал да отслабне с вас, просто кажете на близките си за целите и ги помолете за подкрепа. В краен случай, в интернет, има много онлайн платформи и групи, които се подкрепят взаимно.

5. Не си поставяте конкретни цели

Ако си зададете цел просто да отслабнете, най-вероятно няма да успеете. Тайната на успеха е да се разделят големите цели на малки, които са лесни за постигане. Целта ви трябва да бъде ясна, измерима, постижима и ограничена във времето.

Какво трябва да направите?

Ако искате, например, да свалите 10 килограма, разделете тази цел на малки стъпки, с които можете да я постигнете. Например, в първия месец от загуба на тегло, намалете приема на прости въглехидрати (като картофи или тестени изделия) два пъти и ги заменете с листни зеленчуци, пийте 8 чаши вода на ден и 4 часа седмично спортувайте в залата.

6. Надценявате калориите, които се губят по време на една тренировка

Много хора смятат, че добрата тренировка може да неутрализира негативния ефект на лошата храна. Можете много да обичате да се възнаграждавате с десерт за усърдната тренировка, но не надценявайте успеха си във фитнес залата.

Какво трябва да направите?

Не забравяйте, че увеличаването на физическата активност води до повишен апетит, така че следиете внимателно размера и съдържанието на вашата чиния.

7. Не сте последователни в усилията си

Това е една от най-честите грешки в процеса по загуба на тегло. Ще успеете да отслабнете достатъчно, само ако сте последователни във вашите тренировки и подходящ режим на хранене.

Какво трябва да направите?

Не се изкушавайте да правите “почивка за една седмица”, защото ще ви върне в самото начало на Вашето начинание. Не се задоволявайте с малки постижения и постепенно увеличавайте натоварването.

Вижте още: Закуска за изчистване на тялото и отслабване до 5 килограма

Също така е важно да запомните, че успешната загуба на тегло е здравословната загуба на тегло. Целта ви не е просто да намалите талията, а да станете по-здрави. Така че не се притеснявайте от факта, че няма магическо хапче, което ще ви накара да сте слаби за няколко дни. Отслабването е трудна работа, но ако организирате този процес правилно, той може да ви донесе удоволствие и да промените начина си на живот към по-добро.