НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Грижа за мушкатото, за да има красив и буен цъфтеж

Грижа за мушкатото, за да има красив и буен цъфтеж

0
Грижа за мушкатото, за да има красив и буен цъфтеж
Грижа за мушкатото, за да има красив и буен цъфтеж

Мушкатото е растение, което може да ви радва с цветовете си през цялата година. Ето как да го постигнете!

Цветята са неизчерпаем източник на вдъхновение. Но не всеки има възможност да ги отглежда у дома. Пеларгониумът ще спаси ситуацията, той ще се превърне в разцъфнал оазис в средата на апартамента. От многото цъфтящи домашни растения, най-добре е да изберете него. Хората го наричат ​​също така мушкато. С правилната грижа цъфти през цялата година! За да запазите блясъка и  красотата му, вижте важните условия за грижа за мушкатото.

Грижа за мушкатото

Грижа за мушкатото, за да има красив и буен цъфтеж

Има много разновидности на пеларгониума… Надали могат всички да бъдат изброени. Изберете този, който ви харесва, и пристъпете към действие! Елегантен цъфтящ храст се получава дори от малки резници.

Основното правило за засаждане е подходящият съд. Не избирайте саксия “за да расте”, това може да е причината, поради която растението не цъфти. То просто расте на корени, а не на цветове! Дренажът трябва да бъде задължителен, а пръстта е по-добре да се купи от магазин за цветя.

Засаждането на мушкатото в подготвената почва е много просто. Направете дупка, внимателно поставете стъблото в пръстта. Преди засаждането го поставете в разтвор с фитохормони за няколко минути. Това ще ускори процеса за поява на корените. Възможно е да държите стъблото няколко дни във вода с активен въглен. След появата на първите корени, смело засадете в пръстта.

Правилата за поливане са много важни. Сигналът за това е изсушаването на горния почвен слой. За мушкатото сушата не е толкова опасна, колкото прекомерното поливане! Оптималното поливане на цветята е веднъж на всеки два дни. За различните периоди от годината правилата са различни. Мушкатото през есента или зимата се полива веднъж седмично. През лятото се полива по-често.

Със започването на пролетта и до края на август, добавяйте към водата тор. Тя трябва да съдържа голям процент фосфор. Това ще подобри цъфтежа.

През пролетта задължително направете резитба на растението. Това е най-доброто време за оформяне на короната. Премахнете старите листа, оставете не повече от пет разклонения на всяко. Отстранете и младите издънки, които не са израстнали от корена. След отрязването използвайте стъблата за резници! Никога не подрязвайте през зимата, в екстремни случаи го правете през есента. Нека растението да се възстанови. Не се притеснявайте, ако след няколко седмици все още няма цветове.

Вижте още: Добавете това към цветята и ще цъфтят непрекъснато!

Температурният режим също е много важен. При температури под 15 градуса, най-добре е да не оставяте растението на открито.