НАЧАЛО ЗДРАВЕ Дилема: Трябва ли да пиете вода, по време на хранене?

Дилема: Трябва ли да пиете вода, по време на хранене?

0
Дилема Трябва ли да пиете вода, по време на хранене
Дилема Трябва ли да пиете вода, по време на хранене

Със сигурност вече сте се сблъскали и с двете теории, свързани с консумацията на вода по време на хранене. Едната казва, че това не е добре за тялото, докато диетолозите, от друга страна, казват, че пиенето на вода, по време на ядене, не е проблем. И трето, други научни експерти в тази област посочват, че няма сериозни научни доказателства по този въпрос.

Много хора след хранене пият вода или сок, особено ако храната е солена. Някои диетолози твърдят, че това забавя храносмилането, докато други не виждат разлика.

Противниците на пиенето на вода по време и след хранене казват, че по този начин киселината в стомаха се разрежда, която пък е необходима за правилното разграждане на храната и абсорбирането на хранителните вещества. По този начин, целият процес отнема повече време, което може да доведе до различни препятствия и подуване.

Те съветват, че ако ви се пие вода по време на хранене, просто пийнете една глътка.

“Ако пиете вода веднага след хранене, вие нарушавате естественото време за храносмилане. Препоръчвам да не пиете нищо половин час преди и след хранене. През тези 30 минути системата ви вече навлиза в следващия етап на храносмилането “, обяснява диетологът Анжу Суд.

Някои изследвания показват, че това е необходимо да се направи, тъй като помага при усвояването на важни хранителни вещества.

“Пиенето на вода веднага след хранене разрежда стомашните сокове, включително храносмилателните ензими. Това може да доведе до по-малко секреция на храносмилателния ензим, което може да причини киселини в стомаха “, добавя диетологът.

Д-р Майкъл Пико от клиника Мейо не е на това мнение.

“Не трябва да се безпокоим, че водата ще разрежда соковете в стомаха или ще наруши храносмилането на храната. Пиенето на вода по време и след хранене помага при преработката на храната, така че тялото ви може да абсорбира хранителните вещества. Водата омекотява и изпражненията, което помага за предотвратяването на запек “, казва той.