НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Защо едни пушачи се разболяват от рак, а други не?

Защо едни пушачи се разболяват от рак, а други не?

0
Защо едни пушачи се разболяват от рак, а други не?
Защо едни пушачи се разболяват от рак, а други не?

Всички пушачи са наясно, че с всяка изпушена цигара повишават риска от рак на белите дробове, но много от тях за щастие доживяват до дълбока старост.

Как е възможно? От друга страна, има хора, които в много кратки срокове като пушачи се разболяват, пише National Geographic.

Американски учени били заинтересовани от причините за това, така че те провели изследване, което показало, че тук генетиката играе важна роля.

А именно, те вярват, че пушачите, които живеят по дълго време, имат специфични “гени на дълголетие”, които намаляват вероятността от развитие на рак с до 11%.

Също така благодарение на тях клетките се възстановяват по-лесно и бързо, а стареенето и ефектите от тютюнопушенето се забавят.

Данните, публикувани наскоро от Световната здравна организация, показват, че цигарите все още убиват около половината от общия брой хора, които пушат.

По тази причина СЗО подчертава, че цигарите са една от най-големите заплахи за здравето на хората, с които някога сме се сблъскали и че около шест милиона души годишно умират от последиците от тютюнопушенето.

Какво е генетиката, генетичните тестове и персонализираната медицина?

Генетичното изследване е вид медицински тест, който идентифицира промените в нашите гени.

Персонализираната медицина представлява медицинска процедура, която разделя пациентите в различни групи – с медицински решения, практики и интервенции специално пригодени за всеки пациент, в зависимост от тяхната генетична същност и въз основа на това предвидения риск за развитието на някои заболявания.

Резултатите от генетичния тест в персонализираната медицина могат да потвърдят или изключат наличието на генетично заболяване, могат да помогнат за определянето на вероятността за развитие на заболяване (генетична предразположеност) или за предаване на генетично заболяване на новите поколения.

Но наличието на генетично предразположение не означава, че човек определено ще развие дадена болест.

Генетичните тестове трябва да се интерпретират в комбинация с конвенционалните диагностични тестове.