НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА За да отгледате такъв голям домат са ви необходими някои трикове

За да отгледате такъв голям домат са ви необходими някои трикове

0
За да отгледате такъв голям домат са ви необходими някои трикове
За да отгледате такъв голям домат са ви необходими някои трикове

За да отгледате такъв голям домат, са ви необходими някои трикове

Доматът е едногодишно растение от семейство картофови (Solanaceae), подобно на картофа. Използва се като храна за хората и животните.

Доматът произхожда от Централна, Южна и от южните краища на Северна Америка – от Мексико до Перу. За първи път е описан от доктора и ботаник Матиоли през 1554 г. Терминът “домат” произлиза от езика на ацтеките – “томатол”.

Доматът е зеленчук, който се използва: пресен и консервиран: като зелен домат в туршия, като сок, дресинг (кетчуп – доматен сос) или като подправка. Плодовете му са богати на витамин С, каротин, витамин Б1 и витамин Е. В допълнение към витамините се откриват значителни количества манган, желязо и мед.

Има няколко сорта домати, които се отглеждат в цял свят и в България. На-известни са “Биволско сърце”, “Момини сълзи”, “Алено сърце”, “Чери”.

“Биволско сърце”

Това е български сорт домат, най-предпочитаният за отглеждане сорт. Изключително вкусен и месест. Формата му наподобява биволско сърце. Плодовете на този сорт могат да достигнат до 2 кг. Изключително траен след беритба.

За да отгледате такива домати, изобщо не бива да ги пръскате с пестициди или други предпазни средства, а единствено с чай от сварена коприва, а напояването е чрез системата за капково напояване с изворна или престояла вода, която изобщо не съдържа хлор. Тайната на този огромен и сладък домат се състои от навременно пръскане с коприва и навременно поливане.

“Биволско сърце” е екологично чист сорт и мирише на истински домат. Той може да оцелее в гъсто населени райони, но и в градски райони. Пониква от 7 до 15 дни от деня на сеитбата. Изисква много влажност и топлина през първите 10 дни. Ако разсадът е много гъст, трябва да се засадят на друго място на по-голямо разстояние. Когато растенията са с размер около 5 сантиметра, те могат да бъдат напоявани и по листата. Доматите трябва да се напояват с хладка вода от 18-28 ° C, защото ако се полеят със студена вода, растенията могат да получат шок и да загният или да има последици в по-нататъшната вегетация.

Какво още трябва да знаете за доматите?

Засадете в почвата корена и половината от стъблото на домата. Защитете го от вятъра и използвайте тор. След първата реколта можете да добавите 3 лъжички амониев сулфат. Прекършете върха и страничните леторасти, за да подобрите и ускорите растежа.

loading...
loading...