НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Люля – кебап: Ето тайната за неговото приготвяне

Люля – кебап: Ето тайната за неговото приготвяне

0
Люля – кебап: Ето тайната за неговото приготвяне
Люля – кебап: Ето тайната за неговото приготвяне

Преди десет хиляди години започнало да се оформя мнението относно факта, че месото в Близкия изток и Централна Азия е най-добре подготвеното месо. Това има и доста голямо основание: световноизвестните ястията от месо били кебапите: дюнер – кебап, шиш – кебап, люля – кебап…

Люля – кебапът запазва автентичния си вид и име. От всички кебапи, това е може би най-трудния за приготвяне, тъй като изисква не само добър избор на месо, но и специална технология. За щастие, ние знаем тайната на неговото приготвяне.

Съставки:

Агнешко месо – 1 кг

Агнешка сланина – 300 грама

Лук – 4 броя

Босилек – 1 чаена лъжичка

Черен пипер – 1 чаена лъжичка

Сол – 1 чаена лъжичка

Начин на приготвяне:

Изплакнете месото и го нарежете на големи парчета. Агнешката сланина (250 грама) и лука нарежете, след това минете през месомелачка всичките три съставки. Разбъркайте добре каймата до еднородна смес.

Сега добавете сол, черен пипер и босилек. Можете да започнете омесването! Омесването на каймата трябва да ви отнеме най-малко 8 минути.

По време на омесването ще започне да се освобождава протеин и каймата ще стане лепкава, но това не е достатъчно. Хвърлете месото на масата, обърнете го и го хвърлете отново (поне 10 минути). Процесът отнема много време, но си заслужава! Оставете каймата в хладилника за 1 час.

Останалата мазнина се нарязва на парчета с дължина 4 см, с дебелина 1 см. Остава най-интересното! Навлажнете ръцете си с топла вода и оформете шишчета от мляното месо. Кебапът трябва да е с дължина около 12 см. След това нанизвате и сланината и покривате с втората част. Силно натиснете плънката, така че да останат пръстови отпечатъци.

Вижте още: Толкова вкусни домати не сте опитвали със сигурност!

Печете добре на дървени въглища в продължение на 10-15 минути, непрекъснато обръщайте шишчетата.

Сега виждате, че люля – кебапът изисква не просто нанизване на шиш! Това е уникално месно ястие, което традиционно се приготвя само с пипер, сол и лук и се сервира с лаваш и билки. Интересно е, че към него не се добавят яйца или хляб. Истинският люля – кебап се получава благодарение на продължителното разбъркване на мляното месо.

Споделете тази рецепта с вашите приятели!