НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Цветята ви ще се зарадват на тези методи за натурално подхранване

Цветята ви ще се зарадват на тези методи за натурално подхранване

0
Цветята ви ще се зарадват на тези методи за натурално подхранване
Цветята ви ще се зарадват на тези методи за натурално подхранване

Цветята са едни от най-ярките декорации на нашата планета. Вероятно затова хората са започнали да ги отглеждат не само в градините си, но и у дома. Прекрасна е гледката на цветя, които цъфтят на перваза на прозореца. Много представители на домашната флора красят интериора, пречистват въздуха, абсорбират вредните примеси, отделят етерични масла и активни вещества. Здрави, красиви и буйни цъфтящи растения трудно могат да растат без естествено торене.

Кога трябва да подхранвате цветята?

Необходимостта от торене на стайните растения се дължи главно на малката площ на тяхното развитие. Дори ако неотдавна сте засадили домашния си любимец в по-просторна саксия, след няколко месеца ще се нуждаете от допълнително торене. Изключение са растенията в периода на покой: те не се нуждаят от допълнително подхранване за известно време.

Сигналът, от който се нуждаете, за да започнете незабавно да се погрижите за вашите растения, включва: бавен растеж, слаби стъбла, увяхнали листа, нежелание за цъфтеж. До това състояние на растението е по-добре да не се стига. Какъв вид натурално подхранване е подходящо за тази цел?

Торове за стайни растения

Утайка от кафе и чай

Следващия път, след като изпиете чаша от ароматната напитка, не хвърляйте утайката от кафето, а я добавете към почвата в саксията. Благодарение на тази техника почвата ще стане по-рехава и лека, киселинността ще се увеличи и в нея ще има повече кислород. Ако засадите домати, не забравяйте да добавите гъстата утайка в почвата, те я обожават.

Можете да използвате и чай. Пакетчето чай наистина разрохва почвата в саксията, като я прави лека и ефирна. Но в същото време привлича мравки и мухи.

Захар

Преди поливане равномерно покрийте повърхността на почвата с 1 чаена лъжичка захар. Или разтопете 2 чаени лъжици захар в чаша вода. Подобно подхранване не трябва да се извършва повече от веднъж седмично.

Захарното подхранване се харесва от всички видове фикуси. Захарта се явява причина за появата на гниене, бактерии и мухъл, така че трябва да се въздържате от използването на този метод твърде често.

Лук

Познатият и любим лук може да се използва успешно не само в готвенето. Лучените люспи, както се оказа, са много ефективни за растенията. Освен това инфузията от лукови обелки включва вещество, което разрушава патогенната микрофлора.

Отварата от люспи помага в борбата с паяците, акарите и листните въшки. За да я направите, трябва да вземете 1 литър лучени люспи и 2 литра топла вода. Варете сместа, покрита с капак, и я оставете да престои в продължение на 2 дни. След това течността се прецежда и е готова за употреба.

Мая

От маята можете да приготвите отлично стимулиращо растежа решение за торене на растения. Маята съдържа много витамини от група B, микроелементи и хранителни вещества, които имат благоприятен ефект върху растежа на цветята.

След добавянето на мая в почвата, активността на микроорганизмите се увеличава и започва отделянето на въглероден диоксид. Най-лесният начин за приготвяне на тор от мая е да разтворите обикновено пакетче в 5 литра топла вода. Използвайте разтвора, получен по предназначение, докато не се охлади. Маята е много обичана от мушкатото и петуниите.

Яйчени черупки

Почти всеки ден ги хвърляме в боклука, но могат да се превърнат в ценен тор. Яйчната черупка е богата на калций, а калцият неутрализира киселинността. Ето защо, при прилагане на минерални торове, които повишават киселинността на почвата, добавете черупки за неутрализация.

Черупката на суровите яйца трябва добре да се измие, изсуши и смели, а след това да се добави към почвата. Яйчената черупка се разлага бавно, така че трябва да се добавя много пестеливо. И я смелете възможно най-внимателно.

Бананови кори

Това е просто: в кората на банана има много калий, калций и фосфор – точно това, от което се нуждаят растенията! Когато всички тези елементи се разграждат в почвата, те перфектно подхранват цветята, стимулирайки бърз растеж и цъфтеж.

За приготвянето на този тор, кората на банана може да бъде изсушена, изпържена, нарязана, изпечена и напоена с вода. Подхранването с нея е много по-екологично и натурално от купените торове. То е много обичано от розите.

Пепел

Пепелта съдържа калий, фосфор, магнезий, калций, желязо, цинк и дори сяра. И калия, и фосфора са в лесно достъпна форма за растенията, което прави пепелта един от най-добрите торове за цветя. Трябва да се отбележи, че тук говорим само за пепелта, получена от изгарянето на растителни останки.

С най-голямото съдържание на минерални торове е пепелта от тревисти и зърнени растения. Пепелта подобрява и окислява почвата, създава благоприятни условия за живот на почвените микроорганизми, особено азот-фиксиращите бактерии.

За да приготвите пепелния разтвор, вземете около 100-150 грама пепел на кофа с вода. Можете да оставите тази смес за няколко дни. При използването на разтвора е необходимо постоянно да го разбърквате, за да предадете на растенията неразтворимата утайка, съдържаща фосфор.

Портокалови кори

За да се приготвите тор от цитрусови плодове, кората им трябва да се раздроби, да запълни една трета от литър буркан и да се залее с вряла вода. Оставя се да престои през целия ден. След това извадете корите и можете да полеете цветята. Пръскането с разтвор от портокалови кори също е превенция срещу появата на акари.

Вижте още: Съживете стайните растения с помощта на тази процедура

Вода от аквариум

Тя съдържа голям брой вещества, които стимулират растежа на растенията, тъй като е много мека, с неутрално рН. Препоръчва се да се използва за торене само през пролетта или началото на лятото – когато на растенията започват активно да растат листа и издънки.

Сега знаете, че торенето на цветята ще реши с лекота много от проблемите със зелените любимци в саксия.