НАЧАЛО ЗДРАВЕ 4 продукта, които при недостиг могат да причинят главоболие

4 продукта, които при недостиг могат да причинят главоболие

0
4 продукта, които при недостиг могат да причинят главоболие
4 продукта, които при недостиг могат да причинят главоболие

Спомняте ли си какво измъчвало Понтий Пилат? Правилно – мигрена. Сред причините за главоболието тя заема едно от водещите места и се среща при почти 20% от възрастното население, като това е всеки пети човек!
Причините за мигрена могат да бъдат следните: наследственост, промени в хормоналния статус по време на пубертета, често натоварване, преумора и интензивна умствена дейност.
Храненето е пряко свързано с появата на мигренални атаки. Доказано е, че липсата на определени елементи в тялото е 4 пъти по-вероятно да причини главоболия. Недостиг на полезни елементи може да бъде запълнен, ако промените начина си на хранене. Какво трябва да включите в менюто си, за да се отървете от главоболието?

1. Фолиева киселина и витамин В12

Дефицитът на тези елементи може да доведе до прекомерна раздразнителност и разсеяност. Продължителната липса на тези вещества може да доведе до сериозен стрес. Парадокс, но често се опитваме да премахнем главоболието с лекарства, които съдържат аспирин в състава си. А, това вещество намалява съдържанието на фолиева киселина и витамин В12 в организма.

Фолиева киселина в големи количества се съдържа в броколи, спанак, аспержи, тиква, моркови, цвекло, авокадо. Витамин В12 – в пилешките яйца.

2. Мед и желязо

Най-често от недостиг на желязо и мед страдат жените. Това води директно до мигрена, хипотония, анемия и депресия. В боб, ядки, авокадо, козе сирене има високо съдържание на мед. За да възстановите запасите от желязо, консумирайте морско зеле, сусам, слънчоглед, зеле, маруля, черен дроб.

3. Витамин В6

Един от основните фактори за появата на съдови заболявания е липсата на витамин В6. За да се компенсират недостатъците му и да поддържате здравето на сърцето, кръвоносните съдове, нервите и мозъка, включете в менюто си зърнени храни, пресни зеленчуци, черен дроб, боб.

4. Витамин D

Вижте още: Подобрете храносмилането си за 7 дни! 100% резултат!

Както знаете, витамин D е естествено произвеждан от организма под влияние на слънчевата светлина. А през зимата може да се набави чрез храната, а именно боб, морски дарове, яйца и млечни продукти.