НАЧАЛО ЗДРАВЕ Никога повече няма да страдате от високо кръвно налягане

Никога повече няма да страдате от високо кръвно налягане

0
Никога повече няма да страдате от високо кръвно налягане
Никога повече няма да страдате от високо кръвно налягане

Депресията и високото кръвно налягане са най-честите болести на съвременния живот. Въпреки това толкова малко е необходимо, за да ги предотвратим.

Въпреки че всички ние още от деца, чак до пенсия сме подложени на голям стрес, това не означава, че трябва да допускаме това състояние да ни завладява до такава степен, като същевременно да пренебрегваме нашето здраве.

Само половин час седмично – престой сред природата, а това се отнася и за градските паркове, е достатъчно за намаляване на риска от високо кръвно налягане и депресия, показва австралийско проучване.

Всеки, който посещава парк в градска зона, поне за половин час седмично, би имал със 7% по-малък шанс за депресия и  с 9% по-малък шанс за високо кръвно налягане – твърди екологът Даниела Шенахан от университета в Куинсланд.

Шенахан и нейният екип събрали и анализирали данни от 1538 жители на Бризбейн, които са отговорили на въпросника за своите седмични навици за движение сред природата и физически дейности, а след това оценили тяхното психическо и физическо здраве.

Установили, че хората, които редовно се движат сред природата, поне половин час седмично, имат по-нисък процент на умерена или тежка депресия, тревожност и стрес, а с това и по-малък риск от поява на високо кръвно налягане.

Установено е, че тези хора имат по-добра социална кохезия, т.е. по-голям волеви момент за сътрудничество с другите в социални ситуации.

Резултатите, публикувани в списание Scientific Reports, всъщност не са нищо ново, защото ползите от престоя сред природата са известни отдавна.