НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Човек, който постоянно се оплаква, отнема жизнената ви енергия

Човек, който постоянно се оплаква, отнема жизнената ви енергия

0
Човек, който постоянно се оплаква, отнема жизнената ви енергия
Човек, който постоянно се оплаква, отнема жизнената ви енергия

Човек, който постоянно се оплаква, отнема жизнената ви енергия!

Способността да се показва емпатия и съпричастност се счита за положително качество. Но е важно да ги проявявате правилно. Ако след разговор с друго лице се чувствате изтощени, тогава трябва да помислите дали да не промените поведението си.

В живота си имаме много проблеми. Проблеми имат и нашите роднини и приятели и често трябва да слушаме оплаквания за нещо или от някого. От една страна, естествено, хората искат някак си да облекчат напрежението, да говорят и ние им помагаме за това. От друга страна – постоянното слушане на оплакванията на други хора отнема енергията ни.

Влиянието на негативен човек
Някои хора говорят за проблемите си, за да получат подкрепа и съвет. А други – да прехвърлят отрицателната си енергия на друг. Трябва да се научите да ги различавате.

Може би хората, принадлежащи към втората категория, ще ви нарекат безчувствен егоист, когато откажете да отидете у тях. Може би те ще се опитат да ви внушат чувство на вина или нещо друго неприятно. Това не е страшно. Компенсацията ще бъде прилив на енергия и усещане за самочувствие, след като се откажете от контактите с токсични хора.

Защо да не слушате оплаквания
Защото онзи, който само се оплаква, не прави нищо, за да промени живота си. Обикновено играе ролята на жертва. Това е неговият психотип, негов мироглед.

Слушате, но с какво ще му помогнете? С нищо. Той няма нужда от помощ, той трябва да говори. А разговорът без цел няма смисъл.

Оплаквайки се, той подсъзнателно и понякога и съзнателно премахва чувството си за вина за собствения си провал. С такива хора трябва да работи специалист, който знае как да повлияе на начина им на мислене.

Най-голямото отрицателно въздействие върху човека оказват собствените му лоши мисли.

Никога няма да решите проблема на непрекъснатото оплакващия се, защото той не възнамерява да го реши. Никога няма да утешите душата му със състрадание, защото той няма нужда от него. Всичко, което иска, е да се освободи от отговорност за собствената си съдба. Това е невъзможно.

Какво се случва с нас, когато постоянно слушаме оплаквания
Ние даваме енергията си за нищо. Искаме да помогнем, но решението на проблема не идва. Опитваме се отново и отново и в резултат на това се изчерпваме.

Първи знаци за изтощение:

Емоционален дисбаланс
Трудност при решаването на собствените проблеми
Проблеми с концентрацията
Появата на негативни мисли

Какво можем да направим, за да избегнем оплакванията на човек:

Установете и дръжте дистанция
Може би, отначало човекът ще ви се обиди. Но всъщност, ако всички спрат да слушат безкрайните приказки за безсмислието на битието, той най-накрая ще реши проблемите си, вместо да говори само за тях, или да престане да се фокусира върху лошото.

Дайте му да разбере, че само той е отговорен за случващото му се

Да предположим, че сте слушали човека. Ако е така, отделете време да му кажете откровено, че има един проблем, това че се оплаква и има по-глобален проблем – негативното му отношение към ситуацията и към живота като цяло.

Не показвайте “слабост”
Оплакващият се човек е манипулатор. Не му показвайте желанието си да го слушате. Така погубвате и двамата – и него и себе си. Негативната дейност на човека, който се оплаква, никога няма да спре. След като ви изчерпи, той ще си намери друга жертва.

Установете граници
Помолете го да зачита правото ви на лично пространство. А също и за избора на темата на разговор. Можете да кажете, че не искате да говорите през цялото време за “трагедии и неприятности”. Тогава човекът ще бъде принуден да отвлече вниманието си от негативните неща.