НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ето как по системата на Аюрведа да излекувате диабет!

Ето как по системата на Аюрведа да излекувате диабет!

0
Ето как по системата на Аюрведа да излекувате диабет!
Ето как по системата на Аюрведа да излекувате диабет!

Аюрведа е древна индийска система за лечение. Тя се основава на доктрината за трите основни типа протичаща енергия в човешкото тяло. Методите за лечение на много заболявания се използват и до днес. Не е изключение и диабетът.

В момента диабетът се счита за сериозно и трудно лечимо заболяване. Липсата на хранителна култура и стрес са основните причини за увеличаването на броя на хората с диабет. Заболяването е характерно не само за развитите страни. Така че, според Световната здравна организация, до 2025 г. най-голямо увеличение в броя на хората с диабет ще се наблюдава в Индия.

Диабет и Аюрведа

Аюрведа споменава диабета преди повече от три хилядолетия. В Аюрведа захарният диабет има няколко имена, най-често срещаните от които са Прамеха и Мадхумеха. Първото име означава често уриниране, а второто – наличие на захар в урината.

В Аюрведа, всяка болест възниква в резултат на дисбаланса на трите енергии. Вата, пита и кафа са основните жизнени сили, регулиращи всички физиологични процеси в тялото. Според Аюрведа диабетът е около две дузини такива нарушения. 10 от тях се отнасят до енергията кафа, 6 до пита и 4 до вата. По този начин, има 3 основни типа диабет и 20 подтипа. Отделно има диабет за деца.

Диабетът тип “вата” възниква в резултат на нарушаването на енергията вата, която произтича от въздуха. 4-те разновидности на този диабет се считат за нелечими, тъй като са унаследени.

Диабетът тип “пита” се развива в резултат на нарушението на енергията пита, която произтича от огъня и водата. 6-те разновидности на този тип диабет могат да бъдат контролирани чрез лечение.

Диабетът тип “кафа” е резултат от нарушение на енергията кафа, произтичаща от комбинация от вода и земя. 10-те типа от този диабет са лечими.

В Аюрведа съществуват и други класификации на диабета. Например, в зависимост от причината:

Сахаджа Прамеха (вродена патология), която е свързана с диабет тип 1;

Апатхйани митаджа Прамеха (придобит в резултат на лоши навици в по-късни етапи от живота), който е свързан с диабет тип 2.

Лечение на диабет в Аюрведа

Аюрведа има собствени подходи и методи за лечение на заболяванията. Програмата за лечение се основава на вземането предвид на вътрешната природа на човека; вроденото съотношение на енергиите. Докато енергиите са в баланс, човек е здрав. Но в хода на живота хармонията на вътрешната природа на човека често се нарушава.

Това води до заболявания и стареене, състояние, което в Аюрведа се нарича викрити. Т.е., за да се проведе Аюрведа лечението, е необходимо да се знае текущата връзка между енергиите и викрити. На базата на тези знания енергиите се коригират, за да се възстанови баланса им.

При лечението на диабета се вземат предвид и наследствеността на пациента, хранителните му навици, начинът на живот и т.н. Аюрведичната медицина в лечението на диабета обръща специално внимание на почистването на тялото, правилния избор на естествени средства (билки, семена, подправки), храна.

Обикновено за диабет тип 1 се използва диета с основните тъкани, които съставляват човешкото тяло. Диетата, включваща продуктите с определени свойства, оказва значително влияние върху баланса на енергиите.

При диабет тип 2 се препоръчва тялото да бъде почистено в съответствие с преобладаващия тип енергия.

Лечение на захарен диабет – етапи според Аюрведа

1) Снехана – отстраняването на токсините от тялото чрез използването на различни масла, както в, така и извън тялото.

2) Содана – пречистване на червата на 3 етапа: Вамана, Вирехан и Васти.

3) Самана

4) Патя Апатия

5) Йога и пранаяма

6) Външна терапия: Сведана (изпотяване) е противопоказана при диабет Прамеха.

Читателят може законно да повдигне въпроса за ефективността на подобно лечение на диабет. Трябва да се отбележи, че вече много години във водещите Аюрведа центрове редовно се провеждат многобройни проучвания. Те са насочени към идентифициране и потвърждаване на ефективността на Аюрведа методите за лечение на различни заболявания, включително и диабет.

Проучването включва пациенти с различна възраст, с различни видове захарен диабет. В процеса на изследване се наблюдава не само нивото на захарта в кръвта и урината, но и всички видове усложнения, които дава диабета. По правило се потвърждава достатъчна ефективност на лечението.

По-голямата част от пациентите (най-малко 70%) реагират добре на лечението. Ефективността му се оценява както в Аюрведа, така и по критериите на традиционната медицина. Някои видове диабет успяват да се лекуват напълно, нивото на захарта в кръвта и урината се нормализират.

Вижте още: Мащерката ще ви помогне да подобрите здравето си

Макар терапията в такива случаи да изисква доста дълго време, поне 2-3 години, резултатът  оправдава усилието и времето.

В заключение, припомняме, че тези терапии трябва да се провеждат само под наблюдението на квалифициран терапевт. Консултирайте се със специалист, който ще ви разкрие най-ефективните методи за лечение на диабет в системата на Аюрведа. И опитът от много векове ще бъде от полза за вашето здраве!