НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Как да реагираме на грубостта, без да губим достойнството си?

Как да реагираме на грубостта, без да губим достойнството си?

0
Как да реагираме на грубостта, без да губим достойнството си?
Как да реагираме на грубостта, без да губим достойнството си?

Днес, ще научете как да реагирате на грубостта, без да губите достройнството си благодарение на няколко изпитани техники.

Вашият колега, с когото сте принудени да общувате, е много неприятна личност? Със завидно постоянство се опитва да развали настроението ви? Е,  време е да го сложите на мястото му с един израз! Да се ​​коригират такива хора е малко вероятно – с тях трябва да се комуникира, като правилно отвръщате на ударите им.

„Ако някой ви нагрубява, усмихнете се. Когато съхраните радостта си, грубите хора губят силата си.“ (Джоел Остин). Уви, не познавам човек, който би могъл да избегне контакта с глупаци или неприятни хора. Дори да имате късмет и  между приятелите или познатите си да нямате такъв, то грубиянът ще е на работата ви.

И понякога дори най-близките хора могат да бъдат груби: съпрузи, родители, роднини, деца. И всеки път, чуждата арогантност, нетактичност и негативност оставят следа в сърцето ви. И понякога боли доста. Ето защо е важно да научите правилните тактики за комуникация с такива хора.

1) Просто кажете “благодаря”

Бяхте отново нагрубени? Направиха ви несправедлива или дори обидна забележка? Е, кажете “благодаря” в замяна. Без никакво притеснение, уверено и спокойно. Така обезсърчавате опонента си, обезсилвате гнева му и в същото време показвате своята мъдрост. Неговият несправедлив укор е бил чут, забелязали сте го, но току-що сте решили да не се обиждате. Не сте допуснали гневът да ви завладее и не сте влезли в спор. Браво!

Опитайте се да спрете грубостта още в началото. Злобата остава в човека, който иска да я освободи. В същото време така не само не позволявате на негативното да ви завладее, но и изглеждате много по-добре от злото.

2) “Оценявам вашето мнение”

Друга опция – “Оценявам вашата гледна точка.” Достоен отговор, който показва, че действате въз основа на разума, а не на емоциите. Психолозите са сигурни, че ако човек е груб, и се опитва да нарани с неприятни думи, тогава има вътрешни проблеми. Нямате нищо общо с това!

Изненадващо, дори и отявлените грубияни ще реагират по отношение на този спокоен отговор. Не сте слезли на нивото им, не е нужно да продължавате полемиката.

3) Разговорът приключи

Това се случва, когато емоциите ви обземат и осъзнавате, че е малко вероятно да отговорите спокойно и учтиво. След това категорично кажете, че спирате разговора. Повярвайте, така няма да развалите взаимоотношенията си, а също така нека грубиянът знае, че комуникацията с този тон е неприемлива за вас.

4) Защо решихте, че е важно? Наистина ли искате да ви отговоря?

Този въпрос трябва да бъде зададен със спокоен глас и врагът ще бъде обезоръжен. Грубияните много рядко се стремят към добри цели, те просто се опитват да ви унижат. А опонентът е малко вероятно да намери отговор на вашия адекватен въпрос, особено ако наблизо има външни хора. Ако получите отговора “да” или “искам”, тогава просто кажете: “Вероятно сте имали труден ден?”

5) Това може да ме обиди

Тази фраза, особено изразена с ирония, ясно показва, че не приемате тежки нападки. Грубиянинът ще е париран. Малко вероятно е той да продължи да атакува, осъзнавайки, че грубостта му ви наранява.

6) Прав сте

Тези две думи са отлично оръжие срещу грубостта. Насилникът няма да има какво да каже. Очаквал е полемика, спор, може би дори скандал, но току-що сте признали, че е прав. Той може да не харесва този отговор, но самият конфликт ще бъде избегнат.

7) Винаги имате какво лошо да кажете, нали?

Такъв отговор е съвсем емоционален. Но в същото време довеждате разговора до същността на претенциите на човека, който ви нагрубява. Така вие му показвате собственото му отражение.

8) Обичам себе си, но обичам и теб.

Разбира се, тази фраза трябва да се използва само по време на конфликти с близки. Кажете го искрено, с доброта и няма да загубите достойнството си. Може би дори ще успеете да подобрите взаимоотношението си. Когато човек среща доброта и любов в отговор на негативизма си, той става безпомощен и не може да продължи да бъде груб. Гневът му постепенно умира и често идва чувство на покаяние.

Вижте още: Човек, който постоянно се оплаква, отнема жизнената ви енергия

9) Смейте се!

Да, просто се смейте. Да се ​​смеете в лицето на грубиянина е може би най-доброто средство за защита. Вашият приятел ви критикува и ви учи как да живеете? Смейте се! Нагрубили са ви в обществения транспорт? Смейте се! Здравата самоирония, като правило, поставя грубиянина в неясна позиция и го кара да се притеснява.

И помнете най-важното: ако ви нагрубяват, отнасят се с вас грубо или нагло, проблемът не е във вас, а в човека отсреща. Това показва, че има проблеми. Така че не приемайте грубостта твърде лично!

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятелите си!