НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Не знаете какво да правите с копривата? Накиснете я!

Не знаете какво да правите с копривата? Накиснете я!

Не знаете какво да правите с копривата? Накиснете я!
Не знаете какво да правите с копривата? Накиснете я!

Не знаете какво да правите с копривата? Накиснете я! Ето защо

Моята съседка е истински перфекционист – дворът й по всяко време на годината е в отлично състояние. Без плевели, без излишна трева или паднали клони. Всичко това веднага се събира и изхвърля или изгаря.

Пошегувах се, че тя отглежда и плевели, освен ядливи растения. Още не бях довършила изречението и тя грабна мотиката да разчисти плевелите. Съжалих за шегата си.
Помолих я да даде този плевел на мен. Съседката се изненада, но го направи. Аз веднага отсякох всички върхове и засадих корените на най-хубавото място в градината. Върховете сложих в един варел, за да се накиснат в дъждовната вода. След това, по време на разговора, съседката ме попита защо засадих плевели в двора си. Тя се извини за въпроса си: цял живот е живяла в града и не знае как да се грижи за растенията. Така че аз й обясних, че копривата – е най-ценното нещо, не само за растенията, но и за хората (през пролетта си правя борш от нея и я добавям към салати).

След това й обясних как си правя тор от коприва:

Събирам колкото се може повече коприва, смилам я и я слагам във варел, а след това го пълня с дъждовна вода, след това слагам капак отгоре, а на гърлото на варела слагам цедка, така че разни насекоми да не изхвърлят яйцата си там. От време на време е необходимо да се разбърква. След 10-14 дни торът е готов! Но преди да наторя растенията, аз го разреждам в съотношение 1:15. Наторявам растенията си не по-рано от шест часа след поливането (на суха почва, за да не изгоря корените на растенията). Обикновено поливам вечер, а сутринта добавям тор.

Когато разтворът свърши, отново напълвам варела с вода и отново накисвам. Втората смес се разрежда в съотношение 1: 8 (1 от копривата и 8 литра вода). Не изхвърлям останалата течност, но я давам на червеите (също развъждам и червеи). След подобно угощение червеите стават доста.