НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Миналата година за първи път използвах оцет в градината

Миналата година за първи път използвах оцет в градината

0
Миналата година за първи път използвах оцет в градината
Миналата година за първи път използвах оцет в градината

Миналата година за първи път използвах оцет в градината. Виждайки резултата, сега всички мои съседи го правят.

Всеки градинар знае, че няма нищо по-добро от естествените средства за увеличаване на добивите и защита от вредители. Предлагаме ви да използвате оцет в градината си. Ще ви кажем как да излекувате растенията си с продукт, който не замърсява околната среда и не уврежда здравето ви.

За никого не е тайна, че растенията, като хората, могат да се разболеят. И те трябва да бъдат лекувани. Ние ще ви кажем как можете да направите това, с помощта на един продукт, който не замърсява околната среда, и няма отрицателно въздействие върху човешкото тяло.

Става въпрос за оцета. Не е необходимо да използвате скъпи химикали, когато можете да използвате оцет!

1. Борба с плевелите

Белият оцет е естествен хербицид. Изсипете го в бутилката с пръскачка и обработете плевелите: това ще ви помогне бързо да се отървете от тях.

2. Борба с гъбични инфекции
Ако вашите растения са засегнати от гъбички, те могат да бъдат третирани с оцетен разтвор, защото е естествен фунгицид. Смесете две чаени лъжици оцет с тинктура от лайка. Напръскайте с тази смес при стайна температура растенията, засегнати от гъбичките.

3. Решаване на проблемите, свързани с киселинността на почвата

Ако почвата не е достатъчно кисела поради твърдостта на водата, този проблем може да бъде решен с помощта на оцет. Просто поливайте тези области с оцетен разтвор – 50 мл. оцет на литър вода.

4. Почистване на глинени съдове
При употреба, саксиите за цветя (особено от глина) са склонни да абсорбират минерали, калций и други вещества. В резултат на това губят блясъка си и стават неподходящи за растенията. За да се реши този проблем, по-ниските саксии потопете в разтвор от вода и оцет (50:50) за около един час. След това те ще бъдат почти като нови!

5. Почистване на градинските инструменти
Случва се, градинските инструменти да останат под дъжда или просто са замърсени. За да ги възстановите в стария им вид, трябва да ги натопите в оцет или да ги напръскате с оцет и да ги изтриете с кърпа. По този начин можете дори да премахнете ръждата. Освен това градинските инструменти ще бъдат защитени от инфекции и гъби!

6. Дълъг живот за откъснатите цветя
Ако откъснете цветя от градината и ги занесете вкъщи, не забравяйте, че няма да ви радват дълго време с цветовете си. Сложете цветята в смес от вода (половината от височината на вазата), лъжица захар и супена лъжица оцет. В такъв “сироп” откъснатите цветя ще издържат по-дълго.

7. Дръжте домашните и дивите животни далеч от растенията
Не е необходимо да следите денонощно, за да предотвратите животните да изравят цветята ви. Има много лесен начин да ги отучите. Вземете парче плат и го накиснете в оцет. Намотайте го на пръчка и го забийте в земята в непосредствена близост до растението, което вашият домашен любимец е избрал. Повтаряйте процеса на всеки шест дни и скоро животните ще спрат да идват при това растение.

8. Защитете дърветата от мухи и комари
Ако сте уморени от насекомите, които се появяват около овощните ви дървета – отървете се от тях с помощта на оцет. В пластмасов съд налейте 250 мл. вода, 125 мл. оцет и добавете 100 гр. захар. Направете малки дупки в съда. Сложете този прост капан до дървото и проблемът бързо ще се реши.

9. Прогонете насекомите
Ако отглеждате ценни растения в саксии, ще получите неприятна изненада, като откриете, че са нападнати от охлюви или мравки. За да избегнете това, можете да избършете саксията с кърпа, навлажнена с оцет. Повтаряйте този процес на всеки три дни: всички паразити ще изчезнат и любимите ви растения ще процъфтяват!