НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Съвети за правилно оформяне на Дървото на парите

Съвети за правилно оформяне на Дървото на парите

0
Съвети за правилно оформяне на Дървото на парите
Съвети за правилно оформяне на Дървото на парите

Доста хора отглеждат в дома си Дървото на парите – Красула, понякога наричано още Дърво на щастието, но не винаги то расте красиво.

Поради грешки в грижата за едно растение, клоните му израстват тънки, дълги, а листата са само в горната му част.

За съжаление, изключително трудно е да се създадат подходящи условия за отглеждане на красула в апартамент, така че за да получите желаната форма, не забравяйте, че трябва да започнете, докато е още съвсем малко.

Crassula (Crassula) – род сукулентни растения, семейство Дебелецови. То включва около 300 вида. Много от тези видове се отглеждат на закрито. Хората често го наричат дърво на парите.

Изборът на саксия и почва за дърво на живота
Първата грешка, която правят повечето хора, е изборът на саксия. При голямо количество земя, коренът се простира надолу, а самото растение нагоре, което го прави тънко и слабо. Ако вашето растение е в голям съд, пресадете го в малък и плосък съд.

Половината от почвата на дървото на живота трябва да бъде от пясък и фин чакъл. Можете да я закупите от цветарските магазини.

Грижа
Ако при пресаждането забележите, че коренът е прекалено дълъг, намалете дължината му с ножица, така че успешно да се впише в новата саксия.

Поливането на растението се препоръчва да не е изобилно, но често, тъй като с изобилното поливане в саксията може да се задържи вода, която често е причина за загниване на корените на растението.

Подрязване на растението

Оформяне
Ако дървото е все още малко и все още не е започнало да се разклонява (оптимална височина 15 см), отрежете 2 малки върха, може да отрежете и повече, но така, че в края на клоните да останат 2 големи листа. По-късно на това място ще започне разклоняване (2 двойки листа), но ако това не се случи, а се появи само една двойка, трябва да подрежете отново.

Оформянето на растението може да започне и по-късно. Дори ако е достатъчно голямо, можете да съкратите клоните, но, за съжаление на това място няма да има разклонение, така че е най-добре да се подреже, когато е все още младо, както и премахване само на частите, където, според вас, дървото трябва да се разклони.

Красула е много издръжливо растение. То не изисква специални грижи и дори без проблеми ще претърпи продължителна липса на поливане. Също така е лесно да се размножи. Просто поставете малка клонка във вода, а след няколко дни ще пусне корени.

Размножаване

Опитайте се да размножите растението и след известно време ще бъдете приятно изненадани от резултата, а може би това ще се превърне в малко хоби за вас.