НАЧАЛО ЗДРАВЕ Мушкато: Цветето, което трябва да го има във всеки дом!

Мушкато: Цветето, което трябва да го има във всеки дом!

0
Мушкато: Цветето, което трябва да го има във всеки дом!
Мушкато: Цветето, което трябва да го има във всеки дом!

Почти всички, които обичат да отглеждат домашни растения, имат мушкато на прозореца. Отдавна се вярва, че то благоприятства за топлата, спокойна и уютна атмосфера в дома.

Астролозите казват, че мушкатото не разпространява негативната енергия, предпазва от кавги, клюки и сплетни, а също така пази дома ви от нежелани гости. Това растение има успокояващи и антистресови свойства, което прави хората по-меки, търпеливи и любезни. То също така привлича финансовото благополучие и стабилността в дома. В тази статия ще ви кажем 9 причини, поради които трябва да отглеждате мушкато в дома си.

Полезни свойства на мушкатото:

1) Ароматът на цветето помага за облекчаване на депресия и укрепва нервната система. Ако в стаята си поставите саксия с мушкато, растението ще неутрализира всички вредни ефекти.

2) Мушкатото помага и в любовта – това ярко цвете трябва да се подари на любимия. За да може той/тя да отвърне с взаимност, мушкатото трябва да остане в дома му.

3) Листата мушкато съдържат етерично масло, за да се уверите в това, е достатъчно да ги потъркате с пръсти. Маслото е особено силно на слънце през лятото.

По този начин растението се защитава от прегряване. Има мнение, че ако мушкатото е навън в горещо и сухо време при залез по него е лесно да забележите блясък. Подобен ефект се постига поради етеричните масла, освободени от мушкатото.

4) Зелените листа не обичат молци, мухи и други насекоми. Мушкатото ще ви избави от насекомите, като натриете с него домашните си любимци.

5) Можете да използвате мушкатото за лечение на главоболие и настинки. Това растение пречиства въздуха и убива вредните бактерии. За да се чувствате по-бодри, е достатъчно просто да седнете за 10 минути до него.

6) За почистване на въздуха можете да използвате етерично масло на мушкато, което се продава в аптеките. Ще бъдат достатъчни само 3-4 капки.

7) Маслото на мушкатото регулира хормоналния баланс. Също така възбужда сетивата. За да се отпуснете, ви трябват само 5 капки масло от мушкато.

8) Мушкатото е изключително полезно за хора с проблеми, свързани с нервната система, страдащи от хипертония, безсъние, стомашно-чревни и сърдечни заболявания. Мушкатото помага на пациенти при проблеми с жлъчния мехур и черния дроб. Прикрепете листо на мушкато към болезненото място и то ще облекчи болката при отит, радикулит, зъбобол.

Народните лечители препоръчват да не поставяте листенцата от мушкато вътре в устата си при зъбобол, а да привържете бузата отвън. При радикулит стрийте листата, след това ги приложете като компрес. Подобен компрес помага и при повишено налягане, като се прикрепя към ръката (мястото, където е пулсът).

Вижте още: Сиропът от чесън – 10 пъти по-ефективен от пеницилина

9) Мушкатото у дома според лечителите предотвратява появата на тумори. А парапсихолозите твърдят, че мушкатото хармонизира човешкото биологично поле, което бива нарушено от различните заболявания.