НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ето как правилно се колтучат и подрязват доматите

Ето как правилно се колтучат и подрязват доматите

0
Ето как правилно се колтучат и подрязват доматите
Ето как правилно се колтучат и подрязват доматите

Правилно колтучене и подрязване на доматите.

Всеки сорт или хибриден домат изисква индивидуален подход за формиране на растението. Високостеблените домати силно се разклоняват. Като правило, те се оформят в едно стъбло.
Колтуците, образувани над повърхността на почвата в кухините на долните листа, се характеризират със силен растеж, така че, те трябва да бъдат отстранени. За тяхното развитие те използват полезните вещества на растението и затова колкото по-рано ги отстраните, толкова по-добре. Докато колтуците не са израснали повече от 5 см., лесно могат да се отстранят и раната бързо заздравява.

Първото колтучене се прави 8-10 дни след засаждането, следващото – след 10-12 дни. Ако колтуците са израснали, те се отстраняват с нож или ножица, оставяйки израстък не повече от 1 см.

Съществуват и други системи за формиране – дву и тристеблени. При двустеблените култури заедно с главното стъбло остава колтук, който се развива от кухината, непосредствено под първата цветна пъпка, изоставайки от развитието си от главното стъбло. На това място с малко закъснение се появяват съцветия.

При тристеблената форма на отглеждане, остават колтуци под първата цветна пъпка и още един (най-силния). При отглеждането на високостеблени домати колтученето се прави през цялото лято. Това ограничава размера на растенията, а хранителните вещества, вместо от колтуците, се поемат от плодовете. Най-високи добиви се получават при едностеблената форма. При дву и тристеблената култура, общият добив се увеличава, но съзряването се забавя.

Освен колтучене, при доматите се подрязват върховете на стъблата, защото при високите сортове (хибриди) растежът е неограничен. Подрязването се прави около месец преди началото на есенните студове. Над съцветията с вече появили се плодове трябва да оставите 2-3 листа и едва след това да отстраните стъблото. Това се дължи на факта, че развитието на плодовете на съцветие се основава на 2-3 съседни листа.

Прореждане на завръзите ви позволява да получите големи, красиви плодове. За да направите това, премахнете първите цветове. При някои домати те са многолистни, образувайки голям, но некачествен плод. След това на всяка чепка оставете не повече от шест плода, като се премахват малките завръзи, образувани над нормата.