НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как красиво да подрежете дървото на живота и да не му навредите?

Как красиво да подрежете дървото на живота и да не му навредите?

0
Как красиво да подрежете дървото на живота и да не му навредите?
Как красиво да подрежете дървото на живота и да не му навредите?

Защо е необходимо подрязване на дървото на живота?

Искаме да ви предупредим, че в статията ще срещнете имената: дърво на живота, дърво на парите, красула. Решете за себе си кое растение искате да отглеждате и каква форма трябва да има. Това ще определи дали си заслужава да се подрязва изобщо. Красула изглежда страхотно в две форми:

Във вид на храст – в този случай няма нужда от подрязване и цветовете ще се развият хаотично с множество млади издънки.

Във вид на дърво, което има един ствол и пищна корона във вид на чадър. В този случай е необходимо да подрязвате клони.

Подрязването на дърво на парите допринася за:

обновяване на цветовете
увеличен растеж на нови леторасти и стъбла
да придобие желаната форма на короната
за подмладяване на старото дърво.

Подготвителен етап
Нека да започнем стъпка по стъпка към основната цел – оформянето на едно стъбло. На подготвителния етап се избира подходящ съд, достатъчно голям и дълбок.

Когато се появят четири чифта листа и между тях се образува нова пъпка, то трябва да бъде отстранена.

Процедура за подрязване
Какво трябва да направите, ако по някаква причина процесът на подрязване не е направен навреме и стъблото е заздравяло? В тази ситуация не остава нищо друго, освен да отсечем тази част от клона, оставяйки малко парченце. Местата за рязане трябва да бъдат обработени по един от предложените методи:

активен въглен
млада канела
дървесна пепел
овощарска замазка
специален балсам, закупен в магазин за цветя.

След като подрежете и обработите растението, няма да отнеме много време и ще остане един пън, естетически равен и здрав, а дървото ще се превърне в уникална красота.

Младо растение
Младото растение не се подрязва, а се прави резитба много внимателно. Поради това растежът на клоните се забавя на височина и страничните клони се стимулират до активен растеж.

Хванете пъпката и я завъртете около оста й. Правете това с повишено внимание, без да повредите близките листа. След кратко време две или повече нови пъпки ще се появят тук. Те ще бъдат първите начални клони, на които ще се формира бъдещата голяма и великолепна корона на дървото на живота.

За този метод удобни за използване са ножици за маникюр, с които лесно да отрежете пъпката от двете страни. След като растението порасне ще трябва да му придадете кръгла форма, направете същата операция на горните основи на страничните издънки.

Възрастно цвете
Възрастно цвете, на което вече има много клони и издънки, се изисква да се извърши пълно подрязване. Как да оформим корона зависи само от въображението и желанието. Единственото условие, което трябва да се спазва: да подрежете клоните по такъв начин, че разрезът да е 2 см. над пъпката. Такава техника ще стимулира интензивния растеж на красулата. Не се страхувайте да намалите големите клонове – при подрязването дървото получава нов тласък и бързо възстановяване на силите, порастват нови издънки, подновява и се подмладява.