НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ето как от една петуния можете да получите цели 10!

Ето как от една петуния можете да получите цели 10!

0
Ето как от една петуния можете да получите цели 10!
Ето как от една петуния можете да получите цели 10!

Искам да поговорим за това как от един малък храст петуния, можете да получите десет. Спестяванията са огромни, тъй като един храст петуния струва няколко лева. Спасявам се с помощта на обикновеното… размножаване с резници.

Петунията лесно се размножава, затова реших, че вместо да харча пари за 10 или 20 храста, мога да постъпя по-хитро. Всяка пролет отивам на пазар, купувам няколко саксии с петунии, оставям ги малко да израснат и престъпвам към важните действия.

Преди всичко, подготвям почвата, подходяща за размножаването на петунията. Обикновено това е субстрат, базиран на торф с добавен перлит (перлитът задържа влагата и почвата не изсъхва толкова бързо). Слагам го в малки чашки от по 100 грама с дренажни отвори. Леко притискам субстрата и поставям чашките в пластмасова кутия за съхранение на плодове или зеленчуци. В долната част на кутията поставям найлон.

Сега е важният момент! Взимам отглежданите от мен петунии и отрязвам резници с дължина 5-7 см. Ако вече има пъпки по издънките, ги отстранявам, така че процесът на вкореняване на резниците да е по-бърз.

Подготовката на резниците за вкореняване е следната: Почиствате долните листа и пъпки (ако има такива). Добре поливате чашите. Поръсвам с коренния стимулант Корневин и засаждам резниците в чашките с почва до нивото на непремахнатите листа.

След като всички резници са “прикрепени” в чашките, правя контролно напояване и поставям кутията на най-сенчестото място в оранжерията, за да се вкореняват. Покривам кутията с найлон. В такъв мини-парник се поддържа висока влажност, която е необходима за вкореняването на резниците. Всеки ден трябва да проветрявате мини-парника, за да не провокирате развитието на гъбични заболявания. Когато е необходимо, поливайте резниците.

Вижте още: Камина от тухли е за предпочитане пред всяко мобилно барбекю

След 10-14 дни ще се появят първите корени и вече ще можете да увеличите времето за проветряване на парника. Два дни по-късно можете напълно да премахнете покриващия ги найлон. Когато корените напълно изпълнят чашата, петунията може да бъде пресадена в саксия.