НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Красота със собствени ръце – композиции от сукуленти за градината

Красота със собствени ръце – композиции от сукуленти за градината

1
Красота със собствени ръце - композиции от сукуленти за градината
Красота със собствени ръце - композиции от сукуленти за градината

Красота със собствени ръце – композиции от сукуленти за градината

Както мнозина знаят със сигурност, сукулентите са растения, които могат да съхраняват влага в месестите си листа и стъбла. Това свойство им помага лесно да издържат и на продължителна суша. Може би най-известните сукулентни растения са кактусите. А към тази група се отнасят литопси, алое, млечки, тлъстига, дебелец и други представители на растителния свят.

Повечето сукуленти могат да се отглеждат в контейнери – достатъчно им е дори малко количество почва. А непретенциозността, устойчивостта на суша, невероятното разнообразие от форми и цветове ги правят изключително привлекателни за любителите на цветя.

Живи бои
Всички видове тлъстиги и грандиозни “каменни рози” често служат като вид “живи цветове” за дизайнерите: с помощта на тези растения се създават невероятни пана и декоративни композиции; те могат да “нарисуват” фигури в цветните градини, да украсяват подпорните стени или интериора.

Знам от първа ръка за агресивността на тези култури, способността им да растат незабавно и да заемат доста големи площи, не знам много добре как да запазя оригиналната форма на композицията за дълго време. Но може би това не е необходимо? Може би цялото очарование на такива картини е в тяхната мобилност, в постоянните изменения.

Сукулентите са незаменими при вертикалното озеленяване. Можете да започнете с малко пано и след това, като сте усвоили технологията, изградете истинска стена от растеня или зелен екран в градината, на терасата, балкона.

Можете, без да замисляте грандиозни проекти, да създавате невероятни миниатюри, на които да се възхищавате безкрайно.

Всички подобни композиции са направени на общ принцип. Първо се прави контейнер със замислена форма – той ще служи както като резервоар за почвения субстрат, така и като база за бъдещата картина. За плоски пана можете да използвате дървена кутия. За обемни фигури често се използва метална мрежа (от нея се прави рамка). Същата мрежа е фиксирана на предната страна на основната кутия; тя не позволява на почвата да се разсипва и едновременно задържа засадените растения (за засаждане в мрежата се правят необходимите разрези).

Готовата композиция не трябва да бъде окачена веднага на мястото, предназначено за нея. Препоръчително е да я оставите в хоризонтално положение за известно време, така че разсадът да се закрепи в земята.

За ролята на контейнера
Живите картини на сукулентите са безспорно много привлекателни. Но за тяхното създаване, ние трябва да имаме богат набор от цветове, за да направим състава ярък и интересен, ще е необходим различен посадъчен материал. Ако възможностите са ограничени, има и друг начин: засаждане на контейнери.

Успешният избор на капацитета за разсад в този случай е от първостепенно значение. Нещо като рамка за скъпоценни камъни: само ако връзката им е хармонична, се ражда истински шедьовър на изкуството на бижутата.

Сукулентите са изненадващо пластични: в зависимост от вашия дизайн композицията им може да бъде забавна или романтична, иронична или нежна и докосваща, контрастна или монотонна, крехка или монументална.

Аз, например, покорих тези очарователни кани. Нищо особено, но изглежда сладко и доста оригинално. И изобщо не е трудно.

Поради факта, че сукулентните растения са в състояние да се справят с минималния обем на почвата, изборът на контейнери за тях е много по-лесен: почти всеки обект може да изпълнява тази роля.

Композициите от сукуленти са подходящи не само за градината, но и за дома. Като, например, тези сандъци с “бижута”?

Разбира се, дървесината е краткотрайна – тя може да се повреди от контакт с влажна почва. Но кой ни пречи да използваме чекмеджетата в ролята на саксии чрез поставяне вътре на керамични или пластмасови съдове?

Ручеи, водопади, тераси и много други

Композиции от сукуленти в градината могат успешно да играят ролята на сух поток, малко езеро или водопад.

Не е зле, ако за такова засаждане използвате растения със сиво-син цвят на листата, но не е задължително. Вижте как зрелищния “поток” “излива” цветни картини – играта на цветове и текстури имат своя чар, нали?

Между другото дънерите и изсъхналите клони са отлични рамки за композиции от сукуленти, които изглеждат много естествени на фона на естествени материали. Обърнете внимание на тези идеи, ако искате да създадете цветарник в стария пън в градината.

Да, и за засаждане в скалисти места, алпинариуми, вероятно е трудно да се намерят по-благородни растения, защото сукулентите могат да оцелеят в най-тежките условия, когато по-взискателните култури ще умрат от суша или хранителен дефицит, а комбинацията им с камъни обикновено е невероятна, хармонична и изискана.

И не е необходимо да се изгражда голяма градина на малък парцел или да се създаде участък във влажна зона – миниатюрните градини не изглеждат по-зле от техните “пълномащабни” братя.

Зелени скулптури

И сукулентите могат да служат като материал не само за живи картини, но и за истински градински скулптури. Например, като тези:

Форми за рамки за такива композиции могат да бъдат закупени в онлайн магазините или градински центрове, така че защо да не се опитвате да украсите градината със собствения си ръчен шедьовър? И някои идеи – например гущерът на снимката по-долу – дори не се нуждаят от рамки.

Да, големи и сложни скулптури, които вероятно няма да можем да направим. Първо трябва да потренираме. Но просто гъби или костенурки, мисля, че всеки ще може да направи, съгласни ли сте?

Клетки и аквариуми

И накрая, в отделна група реших да отделя композициите, в които зелените домашни любимци заемат местата на други обитатели – птици и риби.

Сега в специализираните магазини можете да купите стъклени контейнери с всякакви форми и размери. Този “аквариум” – добро решение за домашна мини-градина: създава благоприятна атмосфера за растенията.

Основното нещо – при засаждане, не забравяйте за добрия дренажен слой: излишната влага е само в ущърб на сукулентите, а в стъклените съдове, затворени почти от всички страни, водата се изпарява бавно.

Е, в градината или на терасата можете да окачите оригинална декорация – клетка, където вместо пернати са се установили непретенциозни растения. И ако в предишните версии с малък обем на контейнера принуждават домакина на композицията да държи животните постоянно под контрол, то тук свободата е пълна, защото колкото по-пищно е засаждането, толкова по-ефектна ще бъде цялостната картина!

А вие отглеждате ли сукуленти във вашата градина или у дома? Как ги използвате в дизайна? Може би имате свои собствени примери за интересни композиции, включващи тези растения?