НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Уникален начин за размножаване на дървета и храсти

Уникален начин за размножаване на дървета и храсти

0
Уникален начин за размножаване на дървета и храсти
Уникален начин за размножаване на дървета и храсти

Лесно е да размножите дървета, храсти и стайни цветя, имащи дървесни стъбла, като използвате методът за въздушно размножаване. Методът е невероятно прост и не изисква наличието на специален инструмент или финансови инвестиции. Много по-важно е да създадете удобни условия за бъдещия разсад. Тогава кореновата система се формира бързо и ще бъде жизнеспособна. Ефективността на този метод е практически 100%-ва.

Въздушно размножаване – гарантиран резултат през пролетта и есента

Използването на въздушния метод предполага внимателно боравене със стъблото на растението. Уврежданията по него трябва да са минимални. Корените се оформят от растящото твърдо стъбло. Разделянето на издънките от главното растение се извършва непосредствено преди засаждането.

През пролетта въздушното размножаване може да бъде получено от добре развили се узрели издънки. За тази цел е напълно достатъчно да се отстрани кората на разстояние 15-25 см от върха и да я покриете с чиста пръст, влажен мъх и дървени стърготини, осигурявайки благоприятна среда за образуването на корени и в същото време ограничавайки светлината.

След като изберете подходящо стъбло, първо отстранете страничните клони и листа, които са на разстояние 15-30 см от върха. Тук е необходимо да премахнете кората. Това ще гарантира концентрацията на хранителни вещества в мястото на образуване на корените. Останалите действия са подобни на пролетното размножаване.

Идеална среда за образуване на корените е блатният мъх. Той е в състояние да осигури достъп до въздух и в същото време отлично запазва влагата. Основното нещо е предната вечер преди процедурата да го накиснете за една нощ във вода. На сутринта ще е необходимо само да изтръскате леко мъха, да оформете топка с диаметър 6-7 см и да поставите около стеблото в областта, където сте отстранили кората. След това покрийте мъха с парче фолио и го фиксирайте с помощта на тиксо. Важно е да предпазите изрязаното място от излишна влага.

Вижте още: Преборете болестите по доматите с тези 5 супер начина

За получаването на стайни растения алтернатива на фолиото е пластмасовата чаша. В този случай дъждът не е страшен. Тук е необходимо да сте сигурни, че мъха или другата почвена смес остава влажна.