НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Отглеждане на джинджифил у дома в няколко прости стъпки

Отглеждане на джинджифил у дома в няколко прости стъпки

0
Отглеждане на джинджифил у дома в няколко прости стъпки
Отглеждане на джинджифил у дома в няколко прости стъпки

Знаете ли, че можете да отглеждате джинджифил на прозореца и да се насладите на свежите му и ароматни корени?

Джинджифилът в домашни условия се чувства прекрасно. Основното нещо, което трябва да знаете, е, че растителният период трае 8-10 месеца. Коренът на джинджифила се засажда през февруари-март, като може да се купи от магазина или на пазара.

Когато го купувате, е необходимо да обърнете внимание на състоянието на грудката: тя трябва да бъде гладка и плътна на пипане и да има по нея нови живи израстъци.

Преди засаждането в почвата, коренът на джинджифил трябва да бъде “събуден”. За да направите това, го пуснете в топъл разтвор на слаб калиев перманганат и го дръжте в продължение на няколко часа. След това го поставете в найлонова торбичка до появата на израстъци като при картофите. Когато това се случи, джинджифилът трябва да бъде разделен на части.

Най-малко по един добре развит израстък трябва да присъства на всяка част. Мястото на разделяне на корена покрийте с дървесен въглен и го подсушете. Отделните парчета се засаждат в плитки широки резервоари с добър дренаж, състоящи се от пясък и камъчета и напълнени с плодородна почва.

Почвата може да съдържа торф, хумус и пясък в съотношение 1:1:1/2, можете да прибавите и смес от нарязана слама и листа.

Коренът поставете хоризонтално с появилите се израстъци нагоре и покрийте с пръст от 2 см. Поливайте обилно редовно, като следите да възпрепятствате изсушаването на почвата.

Първите издънки се появяват след 1-2 месеца. През лятото при хубаво време можете да извадите саксиите с джинджифил на открито. При оптимални условия на поддръжка височината на растението може да достигне 1 метър. През есента, когато издънките умрат, коренището трябва да бъде изкопано, почистено от почвата и съхранено на сухо място. Някои от корените могат да бъдат взети за употреба за ядене или за лечение. Другата част запазете до следващия сезон и засадете по същия начин.

Вижте още: Уникален начин за размножаване на дървета и храсти

Пресния корен на джинджифил може да се съхранява на долния рафт в хладилника за около месец, а изсушения и стрит джинджифил – до 4 месеца. Много любители го съхраняват в стари чували, но се отнася предимно за производството в големи мащаби.