НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Той постави тарелки под краката на масата и мравките изчезнаха

Той постави тарелки под краката на масата и мравките изчезнаха

0
Той постави тарелки под краката на масата и мравките изчезнаха
Той постави тарелки под краката на масата и мравките изчезнаха

Мравките в градината се появяват често и са неприятно явление за всеки домакин. Насекомите не искат разрешение. Те строят къщите си в двора, ядат листа, развалят външния вид на градината.

Можем да разберем градинските мравки: те се опитват да оцелеят, да намерят подходящо местообитание, да избягват срещите с врагове. Мравките просто искат да се размножават и да се радват на живота. Но човек с такива съседи, като правило, живее некомфортно.

Как да се справим с мравките в градината?

Разбира се, в специализираните магазини има достатъчно средства, с които можете да унищожите всички вредители.

Но внимателните домакини често се вълнуват от друг въпрос – как да се справят с мравките с народни средства, без да харчат пари за закупуване на лошо-миришещи смеси.

В допълнение, използването на химикали изисква работа с ръкавици и респиратор, възможни са странични ефекти както за хората, така и за домашните любимци, както и за растенията.

Ако обичате да ядете в градината, вероятно сте забелязали, че мравките, по неизвестни причини, също смятат, обяда за свой. Въпросът е, че насекомите имат обща черта с хората – любов към вкусната храна и сладкишите. И ако сте се уморили да изваждате мравките от чинията си всеки път, използвайте друг трик.

Мравките се опитват да ядат от вечерята ви, като се катерят по краката на масата. Задачата е да се прекрати този път. Вземете 4 тенекиени кутии или пластмасови тарелки и поставете всяка под крака на масата. Налейте вода във всеки съд. Насекомите не могат да преодолеят тази бариера и ще трябва да отстъпят гладни.

Но мравките са известни със своята упоритост. Разбира се, насекомите няма да построят сал, за да доплуват до масата и да ядат от вечерята ви. Но те ще намерят храна наблизо. Ето защо, ако нямате желание да споделяте храна и територия с насекомите, водете войната до край.

Можете сами да създадете оръжие срещу мравките. Поставете тенджера с вода на огъня, оставете да кипне и щедро поръсете с червен пипер. Разбъркайте добре и без да чакате да се охлади, изсипете в мравуняка или друго място на масово струпване на мравки.

Не забравяйте, че мравките много харесват сладкото и лесно го намират. Така че не оставяйте неизядена храна или недопити напитки. Дори и най-малките остатъци от храна са достатъчни, за да изхранят цяла армия от мравки. Имате ли нужда от нея?

В борбата с градинските мравки помагат средства с остра миризма, например амоняк или керосин. Подходящи са и определени видове растения. Така в някои магазини се предлагат средства със смлени съцветия лайка. Също така помагат и пелинът и дивият розмарин.

Тези, които не искат да убиват насекомите, могат да се отърват от тях, като транспортират мравуняка на друго място, например в гората. Мравките обаче строят къщата си, старателно, част от нея заедно с мравките може да бъде под земята. Това означава, че насекомите скоро ще се умножат отново.

Как се справяте с градинските мравки, ако никакви средства не помагат – прилагайте по-сложни начини за борба с вредителите. И в тази война е напълно възможно да се приготвят импровизирани средства без никаква химия.

Сега знаете как да победите мравките на ваша територия. Чувствайте се свободни да прилагате тези знания и нека нищо не ви пречи да се наслаждавате на чистия въздух в собствената си градина.