НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА 5 лесни трика за почистване на стъклокерамичния плот

5 лесни трика за почистване на стъклокерамичния плот

0
5 лесни трика за почистване на стъклокерамичния плот
5 лесни трика за почистване на стъклокерамичния плот

5 лесни трика за почистване на стъклокерамичния плот

Когато оборудвах моята кухня с уреди с покритие от стъклокерамика, разбрах, че прашинките са навсякъде и това не е преувеличено. Дори идеално измитaта повърхност остава чиста точно за половин час, а след това частици прах започват да се установят върху нея и тя престава да бъде огледално лъскава. Това са глупости и никой не се нуждае от перфекционизъм. Нека да преминем към сериозните: как да почистваме стъклокерамичната повърхност на плочата от нагар, мазнини и всякакви други замърсявания?

Много по-лесно е да се почисти веднага след употреба. Само не забравяйте да изчакате докато се охлади, в противен случай рискувате не само да се изгорите, но и да развалите самото покритие. Материалът много зле понася студени течности върху горещата повърхност, а вие очевидно няма да си пъхнете ръката в кипяща вода, за да не пострадат уредите от температурната разлика. Когато се охлади, нанесете малко препарат за чинии върху гъба, избършете мръсотията, след това минете още един път с мокра гъба и подсушете с кърпа от микрофибър или салфетка. Това е цялата философия.

За съжаление, не винаги е лесно да се почисти, почти никога, в края на краищата, когато процесът на готвене свърши, често нямаме достатъчно време, енергия или желание да се грижим за уредите. Например, млякото или бульон, когато изкипят по време на готвене, до края се превръщат в плътно изгоряло, черно петно, изискващо специално внимание. Така че, ако не сте успели да почистите покритието от първия път, поставете препарат за чинии върху замърсяванията и оставете за половин час, след това изплакнете и избършете.

За лесното и бързо почистване на загорялата плоча ще помогнат следните трикове:

1. Специална стъргалка
Вземете специална стъргалка за стъклокерамика или пластмасова лъжичка и започнете да почиствате нагара. Под ъгъл от 30 градуса леко почистете повърхността, за да не я надраскате. Остатъците от замърсяване измийте с препарат за миене на съдове, нанесен върху мека кърпа или гъба без власинки.

2. Сода и лимонов сок
Можете също да почиствате със сода, смесена с вода до консистенция на течна сметана. Нанесете сместа върху замърсяването и оставете за 10-15 минути, максимум половин час. Пастата от сода не трябва да изсъхва! След това изтрийте мръсотията със содовата паста. Ако все още остават петна, повторете процедурата. Петната от сода се отстраняват с лимонов сок. Химическата реакция ще отстрани лесно и старите замърсявания.

3. Ябълков разтвор
За да почистите повърхността, можете да приготвите разтвор от равни части оцет и вода. Изсипете получения разтвор в пулверизатор – можете смело да го използвате. Оцетът има отлични почистващи и дезинфекционни свойства, освен това няма да остави драскотини.

4. Зехтин
Ако петното е много старо и все още не можете да се отървете от него, за да премахнете петното излейте малко зехтин върху него и оставете за 10-15 минути. След такава процедура, замърсяването изчезва много по-лесно.

5. Сода и препарат за миене на чинии
Поръсете сода на повърхността на печката, след това нанесете малко течен препарат за миене на съдове и разтрийте с гъба. Оставете за 15 минути, след което почистете плота.

За да опростите процеса на поддържане на стъклокерамичната плоча в перфектен вид, можете да използвате специални средства. Такива средства има в железарските магазини и по рафтовете на супермаркетите.