НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Какво да правите, ако термометърът ви се счупи?

Какво да правите, ако термометърът ви се счупи?

0
Какво да правите, ако термометърът ви се счупи?
Какво да правите, ако термометърът ви се счупи?

Живакът е много опасен. Когато термометърът се счупи, той се разпада на малки капки и бързо се разсейва в стаята.

След това веднага започва процесът на изпаряване на токсични пари. В човешкото тяло, по въздух, влизат частици от живачните пари. Симптомите на отравяне се появяват в рамките на един час. Но понякога може да е твърде късно и лекарите не могат да спасят живота на човека.

Когато влезе в човешкото тяло, преди всичко, живакът засяга нервната система. Веднага имунитетът намалява, общото състояние на организма се влошава. Настъпва нарушение във функционирането на бъбреците и черния дроб, зрението се влошава. Живачните пари имат изключително негативно въздействие върху бременната жена и нейния плод. Така че, ако имате живачен термометър, бъдете изключително внимателни и научете какво да правите, ако случайно се счупи.

Ако термометърът се счупи, но не сте намерили живак, трябва да предприемете същите действия, както при наличието на живак:

Веднага изведете от жилището децата и животните.

Затворете всички врати плътно, отворете прозорците.

За лична безопасност трябва да поставите гумени ръкавици и калцуни (ако нямате, тогава найлонови торбички).

За да се защити дихателната система, се препоръчва да се диша през влажна марля, превръзка или обикновена памучна материя, която трябва да се навлажни в соден разтвор. За подготовката му се разбърква 1 супена лъжица сода в топла вода. Така ще се предпазите от попадането на живак в белите дробове.

Поставете кофа или леген с вода, за да съхраните там счупените части от термометъра. Освен това водата няма да позволи разпространението на живака във въздуха.

Как да съберем правилно живака от пода?

След като сте събрали частите от термометъра, трябва да започнете да събирате живака. За да се събере това вещество, ще се нуждаете и от следните материали: леген с вода, скоч лента, спринцовка или пластелин. По принцип, за ефективното събиране на живачните топчета от пода, се нуждаете от силно залепващ материал.

Първата стъпка е да почистите стаята от живака:

Ако останете за повече от 30 минути, трябва незабавно да отидете на чист въздух. След това може да продължите със събирането.

По време на събирането на живак се забранява:

Събиране на живак с прахосмукачка. Мнозина използват този метод, а след това получават силно отравяне. Разбира се, това е много бърз и ефективен начин, но няма гаранция, че частиците, оставащи в прахосмукачката, няма да се изпарят допълнително, като по този начин причиняват вреда на цялото семейство.

Не изхвърляйте в боклука. Препоръчва се да се занесе в специализираните служби.

Дрехите, с които сте събрали живака, трябва да бъдат изхвърлени и да не бъдат прани в пералнята, в противен случай ще трябва да се отървете от нея.

Не забравяйте, че живакът е изключително токсично вещество.

Сега знаете какво да правите, ако термометърът ви се счупи.