НАЧАЛО ЗДРАВЕ 10 съвета от Източната медицина, които ще ви помогнат

10 съвета от Източната медицина, които ще ви помогнат

0
10 съвета от Източната медицина, които ще ви помогнат
10 съвета от Източната медицина, които ще ви помогнат

Прости съвети от Източната медицина, които ще удължат живота ви.

1) Не забравяйте винаги да се усмихвате искрено с поглед и да изпълвате сърцето си с любов. Това предотвратява всички болести.

Когато сте тъжни, ядосани, депресирани, когато плачете или сте нервни, органите ви секретират отрови, но ако сте щастливи и усмихнати, те произвеждат подобна на мед лечебна течност.

Не е тайна за никого, че днес живеем в изключително забързан живот. За мнозина е станало обичайно да завършват работния ден с главоболие. С напрежението, което расте около и вътре в нас, трябва да се направи нещо.

Странно е, че всичко, което трябва да направите, е да не правите нищо. Трябва само да се научите, че когато възникне трудна ситуация – каквото и да е тя, не бива да позволявате тя да ви изцежда.

Трябва да се усмихвате. Благодарение на това просто действие светът ще се промени и това, което ви тормози, че е голям проблем, никога няма да се случи.

В началото може да ви бъде много трудно, да не говорим за пълното и правилно  овладяване на техниката, но с времето, ако често я изпълнявате, тя ще се превърне в неразделна част от вашия живот.

Където и да сте, независимо дали стоите, ходите или седите, усмихвайте се, отпуснете се, изпълнете сърцето си с любов и нека вълните на любовта изпълнят цялото ви тяло.

2) Говорете по-малко

Източната медицина ви съветва, да говорите по-малко, внимателно да избирате какво да кажете, кога и как да го кажете. Думата, изречена уместно е най-ценната, а мълчанието задържа енергията Чи.

3) По-малко се притеснявайте и действайте повече.

По-малко мислете за бъдещето и за миналото, тъй като те предизвикват безпокойство, а тревожността създава стрес. Вместо това се опитайте да се съсредоточите, когато можете – помнете, че концентрацията идва сама по себе си, без специални техники – с развиването на способността да помагате и да прощавате.

4) Развийте силата на ума

На много източни езици, включително на китайски, понятията “ум” и “сърце” се изразяват в една дума. След като достигнете нивото, в което вече не бивате движени от лични амбиции, когато можете да забравите за себе си и да развиете своето сърце, вие получавате средство да се отървете от болестта.

5) Уважавайте главата си и дръжте краката си топли

Отнасяйте се към главата си с най-голямо уважение. Има едно правило, което е важно да спазвате: “Дръжте главата си на хладно, а краката си на топло.” Така избягвате натрупването на прекалено много енергия в главата, което създава усещане за дискомфорт или дори болка.

Ако твърде много енергия отива в главата ви, кръвното ви налягане може да се повиши. С изтеглянето на енергията от краката ви, вие намаляване налягането. Затова се уверете, че краката ви са топли, за да предотвратите сърдечен удар.

Масажирайте краката си и ги затоплете. След това винаги събирайте енергията в пъпа, който също трябва да бъде топъл.

6) Дръжте врата си топъл

Според Източната медицина на врата има много кръвоносни съдове и нерви, които преминават към (или от) много важната част от тялото – главата. Следователно, на него също трябва да обърнете внимание: уверете се, че е топъл, не бъдете напрегнати, усмихнете се.

Опитайте се да не използвате чувствата си твърде интензивно. Не гледайте или не слушайте твърде трудно или твърде дълго. Ако сетивните ви органи работят твърде активно, може да се появи болка.

Ако се отдадете на консумацията на прекомерно големи количества храна и напитки, унищожавате здравето си.

Не излизайте навън след къпане или когато сте изпотени.

7) Мъдростта в храненето

Не преяждайте, не седете и не лежете твърде дълго след хранене, тъй като това скъсява живота ви.

Станете от масата точно преди пълното си засищане и след това направете малка разходка. Никога не яжте, преди да си легнете. Яжте по малко, но на често. Така ще си осигурите добро храносмилане и няма да претоварите петте важни органа.

Когато ядете, първо яжте горещите ястия, а след това топлите.

Преди да ядете, трябва винаги леко да поемате въздух.

Яжте по-пикантни храни през пролетта, по-кисели през лятото, по-горчиви през есента и по-малко солени през зимата, не прекалявайте.

Ако сте яли твърде много, не пийте много вода и не преглъщайте бързо.

Стомашното разстройство се случва, когато ядете до насищане след дълъг период от време, в който сте били гладни.

Не яжте сурови плодове на празен стомах, защото те затоплят органите над диафрагмата.

8) Спазвайте умереност

Прекалено дългото ходене уврежда ставите,

прекалено дългото седене уврежда мускулите,

прекалено дългото стоене уврежда костите,

прекалено дългото лежане уврежда жизненоважната енергия,

прекалено дългото съзерцание уврежда кръвта.

Гневът, тъгата, съжалението и меланхолията са вредни, както и прекалено многото радост или удоволствие. Страданието е вредно; да се въздържате от сексуални отношения е вредно; тревожността е вредна. С една дума, вредно е всичко, което е извън баланс.

9) Радостта увеличава количеството на Чи

Голяма радост – много Чи. Многото тъга спира потока Чи.

Можете да изчерпите запасите от жизнена енергия, ако сте твърде сексуално активни.

Когато сте болни, според Източната медицина не трябва да лежите с главата на север.

Ако веднага след като се събудите, започнете да говорите много, вие губите жизнената си енергия.

10) Сезони

През зимата, се уверете, че на краката ви е топло, а на главата – прохладно. През пролетта и есента, позволете на главата и краката си, да се чувстват прохладни.

Ако сте болни и се изпотявате – не пийте студена вода, тъй като тя разрушава сърцето и стомаха.

Вижте още: 3 капки от това премахват кариеса и лекуват зъбите едновременно

През пролетта и лятото лежете с главата на изток, а през есента и зимата – на запад.

Спете на една страна, като краката ви са свити в коленете. Така според съветите на Източната медицина ще увеличите обема жизнена енергия.

През лятото и есента рано лягайте и рано ставайте; През зимата, лягайте рано и ставайте късно;

През пролетта си лягайте, докато е светло, и ставайте рано.

На разсъмване, обед, следобед, привечер и в полунощ измийте зъбите си, а устата си изплакнете седем пъти – това ще удължи живота ви и ще укрепи костите, зъбите, мускулите, косата и ноктите.