НАЧАЛО ЗДРАВЕ 10 причини защо оцетът е един от най-ефективните природни лекове

10 причини защо оцетът е един от най-ефективните природни лекове

0
10 причини защо оцетът е един от най-ефективните природни лекове
10 причини защо оцетът е един от най-ефективните природни лекове

Оцетът е богат на биоактивни вещества, като например оцетната киселина, ето защо той притежава мощни антиоксидантни, антимикробни и други полезни свойства. В допълнение, той е антидиабетично и противораково средство, така че помага да се контролира нивото на кръвната захар и е идеален за подобряване на здравето на сърцето, мозъка, както и за загуба на тегло.

10 причини, които правят оцета най-доброто природно лекарство:

1. Антимикробни свойства
Значителна част от предимствата при почистването се дължат на тези свойства. Когато накисвате в него храна, органичните киселини преминават в клетъчните мембрани и убиват бактериите.

2. Антиоксидантен ефект
Антиоксидантите са молекули, които могат да инхибират окисляването на други молекули. Те са важни за здравето, тъй като контролират скоростта на стареене, причинена от свободните радикали, които са отговорни за оксидативния стрес.

3. Антидиабетичен ефект
Смята се, че оцетът действа отлично за намаляване на глюкозата и има благоприятен ефект върху нивата на кръвната захар, защото съдържа оцетна киселина. Има теория, че той може да деактивира някои ензими в храносмилателния тракт, които разграждат въглехидратите в захар, чрез забавяне на преобразуването на сложни въглехидрати в захар от храната в кръвния поток.

4. Рак
Поради съдържанието на антиоксиданти, оцетът е ефективен при борбата с рака. Съществува японски оцет, наречен “куру”, който намалява риска от рак, защото инхибира растежа на различни ракови клетки, включително следните видове рак: рак на дебелото черво, белия дроб, гърдата, пикочния мехур, простатата и левкемия.

5. Отслабване
Също така е изключително ефективен за загуба на тегло, тъй като увеличава ситостта и намалява общото количество на консумираната храна, което създава ефект за борба със затлъстяването.

6. Здраво сърце
Полифенолите като хлорогеновата киселина, присъстват във високи нива в ябълковия оцет, те са способни да инхибират окисляването на LDL и следователно да подобрят здравето и да предотвратят сърдечно-съдови заболявания и от своя страна спомагат за намаляване на кръвното налягане.

7. Киселинен рефлукс
Обикновено, киселинният рефлукс се образува, когато има малко количество киселина в стомаха и в тези случаи оцетът е много ефективен за лечение на киселини. Просто вземете една супена лъжица ябълков оцет и я разтворете в една голяма чаша вода.

8. Травми
Аминокиселините, съдържащи се в оцета притежават антибактериални свойства, които помагат за лечение на изгаряния, а оцетната киселина, от своя страна, намалява възпалението.

9. Грижа за здравето
Консумацията на оцет може да подобри когнитивната функция при хората и различни изследвания са доказали, че бактериите в оцетната киселина генерират съответните предшественици на изграждащите блокове на мозъчната тъкан, наречени “сфинголипиди.”

10. Увеличава усвояването на хранителните вещества
Тъй като, той е с високо съдържание на оцетна киселина, има същия ефект както и други киселини, защото увеличава усвояването на важни минерали от веществата, които навлизат в организма. Следователно, използването на мек и тонизиращ оцет, предварително разреден с вода, може да подобри способността на организма за усвояване на основните минерали, които са блокирани в храната.