НАЧАЛО ЗДРАВЕ Живовляк: природно средство за всички болести

Живовляк: природно средство за всички болести

0
Живовляк: природно средство за всички болести
Живовляк: природно средство за всички болести

Живовляк: природно средство за всички болести

Живовлякът е едно от лечебните растения, познати от стари времена. Той е бил познат в Китай, Древна Гърция и Рим. Това растение е високо ценено от персийски и арабски лекари.

Латинското му име се формира от думите “подметка” и “движение”, тъй като листата му приличат на отпечатък от крак. Същата особеност е забелязана и от индианците на Америка, наричайки го “следа от бял човек”.

В народната и официална медицина се използват листа от голям живовлек (Plantago major). Препаратите от живовляк имат стягащо, заздравяващо, кръвоспиращо действие.

Гастрит, ентерит, колит и язва на стомаха:
2 супени лъжици живовляк залейте с 500 мл. вряла вода, варете на слаб огън за 5-10 минути. Оставете да престои за половин час. Пийте 1/3 чаша 3 пъти на ден, докато се подобри състоянието ви.

Кашлица, дрезгавост, простуда:
1 чаена лъжичка листа залейте с 1 чаша вряла вода, оставете да престои 20-30 минути, пийте през деня.

При трудно зарастващи рани, порязвания: сухи листа се смилат на прах с 2-3 капки олио и се смесват с вазелин 1: 9. Прилагайте до заздравяване.

Стоматит, пародонтоза:
1 супена лъжица листа залейте с 1 чаша вряла вода, оставете да престои, прецедете.

За профилактика на атеросклероза, укрепване на съдовата стена:

1 супена лъжица листа залейте с 1 чаша вряла вода, оставете да престои 20-30 минути, пийте през целия ден. Курсът е един месец.