НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Психология на тялото: Какво може да се каже за човек по стойката...

Психология на тялото: Какво може да се каже за човек по стойката му?

0
Психология на тялото: Какво може да се каже за човек по стойката му?
Психология на тялото: Какво може да се каже за човек по стойката му?

Психология на тялото: Какво можем да кажем за човек по неговата стойка?

Организмът ни е сложна структура, в която всички части са неразривно свързани. Понякога може дори да се учудим как едното зависи от другото. А днес имаме и нещо, с което да ви изненадаме.

Неправилна стойка
Стойката е обичайна поза на човек, в зависимост от състоянието на скелета. Всеки човек има собствена стойка. Но тя е променлива: тя се променя през деня под влияние на различни фактори. Тези промени могат да бъдат повлияни както от вътрешни, така и от външни фактори.

Когато душата е щастлива, ние като че ли имаме криле на гърба си, изправяме се, изправяме раменете си и нашата стойка се променя. Когато настроението ни е потиснато и ни тревожат неприятности, човек се прегърбва, спуска глава и гледа в земята. От това, каква е нашата стойка, хората ни възприемат по различен начин.

Преценете сами, когато видите човек с изправен гръб, изправени рамене и повдигната брадичка, какво мислите за него? Разбира се, че човек е уверен в себе си, той несъзнателно предизвиква уважение. И има взаимовръзка. Доказано е, че хората с добра стойка са много по-успешни от своите колеги, те постигат по-добри резултати в кариерното си развитие и са уважавани от всички.

Испанският философ Балтазар Грасиан казва: “Човешката стойка е фасадата на душата му”. И в действителност, по стойката на човек може да се каже много. Психолозите дори разграничават няколко типа личности, основани на стойката на човек.

Шизоиден тип
Хората от този тип са слаби и жилести. Имат ясно изразен наклон: когато ги гледате отстрани, изглежда, че гърбът им е извит като черупка на охлюв. Раменете са повдигнати, а главата обратно, притисната към раменете, доколкото е възможно. Главата винаги е отпусната, а очите непрекъснато гледат към пода.

Такива хора често са срамежливи и затворени. Те не се чувстват добре в големи компании, опитват се да се скрият в техния свят, да избягват нови запознанства. Усещането е, че този свят ги плаши. Подобен тип стойка е имал Чарли Чаплин.

Орален тип
Това са хора със силно телосложение. Ако погледнете отстрани, можете да видите, че тялото винаги се накланя леко напред, а главата леко назад и брадичката се издава напред. Тази поза причинява напрежение в мускулите и може да доведе до фалшива остеохондроза с течение на времето.

Такива хора са душата на компанията. Семейството и приятелите са важни за тях. Дори на работното място, добрият отбор е важен за тях. Те постоянно се нуждаят от одобрение и похвала, много емоционални и уязвими са. Известен притежател на тази стойка е Пол Маккартни.

Мазохистичен тип
Да определете този тип стойка е лесно. Създава се усещане, че гърбът на човек не може да бъде изправен, той винаги е подгърбен, раменете му са наклонени, а ръцете му висят свободно. Главата е леко отпусната. Мерилин Монро има подобен тип стойка.

Тези хора не са уверени в себе си, срамежливи, много плахи. Те се ужасяват от критиката, постоянно търсят одобрение, опитват се да угодят на всички. Това телосложение се нарича “позата на жертвата”. Със сигурност сте забелязали, че има хора, които постоянно стават жертва на престъпници. Така че, това не е случайно, такива хора непрекъснато са ограбвани, защото хората виждат в тях потенциална жертва.

Психопатичен тип
Това са истински генерали. Гърбът е прав и напрегнат, липсва гъвкавост. Създава се впечатление за добра стойка и гордост, че този човек е уверен в себе си. Раменете са разгънати, гръдният кош е разгърнат напред и вратът е много стегнат и прав.

Те са мощни и самоуверени хора. За тях важни са властта и контролът над всички. Тези хора често постигат успех в кариерата си, изграждат собствен бизнес или заемат ръководни длъжности. Те се нуждаят от ясна йерархия, в която са на върха. Ярък пример е Маргарет Тачър.

Истеричен тип
Гърбът е прав, но по-гъвкав. Човекът е много гъвкав, той постоянно променя позата си. Вратът е прав и се простира нагоре, но главата е наклонена настрани, едното рамо е по-високо от другото. Тази стойка притежаваше известният режисьор Федерико Фелини.

Тези хора наистина се нуждаят от внимание, така че те се държат демонстративно, а понякога дори предизвикателно. Те са доста емоционални и се поддават на чуждо влияние. Освен това хората с такъв тип стойка са естети, много обичат да купуват неща, а след това се хвалят с тях.

Най-вероятно чертите на характера не могат да бъдат променени (въпреки че това е възможно при силно желание), но стойката може да бъде коригирана. Това не е монолитен камък, в който сте затворени. Това е гъвкаво нещо, над което можете и трябва да работите. Създайте идеална стойка със собствени усилия. Вашето тяло ще ви бъде благодарно за това, защото не само вашият външен вид и психическо състояние зависят от вашата стойка, но и здравето на вашите вътрешни органи.

Идеалната стойка предполага баланс по отношение на вертикалните оси на лявата и дясната половина на тялото. Ако има изразена асиметрия, тогава може да има функционално съкращаване на краката и изкривяване на таза, което на свой ред води до много други проблеми. Ортопедите предполагат, че изкривяването на стойката идва предимно от краката.

Стъпалата са основата на нашето тяло. Прекомерното асиметрично отклонение на стъпалото в момента на опора и отблъскване създава каскада от прекомерни движения и претоварване във всички части – от краката до гръбначния стълб. Когато има деформация при стъпалата, информацията за позицията на тялото в пространството се подава погрешно. Това води до дисбаланс в мускулите на тялото и допринася за формирането на неправилна стойка.

Така че дори обикновените плоски стъпала могат да причинят сериозни проблеми с гръбначния стълб. Не пренебрегвайте плоските стъпала, започнете да ги коригирате, веднага щом ги забележите.