НАЧАЛО ЗДРАВЕ 8 продукта, които разреждат кръвта и предотвратяват тромбоза

8 продукта, които разреждат кръвта и предотвратяват тромбоза

8 продукта, които разреждат кръвта и предотвратяват тромбоза
8 продукта, които разреждат кръвта и предотвратяват тромбоза

Много е важно да се поддържа нормална плътност на кръвта, тъй като нейната прекомерна гъстота може да предизвика сериозни сърдечно-съдови нарушения. Хората склонни към съсирване на кръвта използват специални лекарства – антикоагуланти, разреждащи кръвта. Но простите естествени продукти също осигуряват профилактика. Чудите се кои?

Продукти за разреждане на кръвта

Кръвните съсиреци, т.нар. тромби, блокират дори най-големите съдове. Това на свой ред води до инфаркт, инсулт и други сериозни патологии. За разреждането на кръвта ще помогнат природните продукти, чиято ефективност, разбира се, е по-ниска от тази на лекарствата, но ефектът им е напълно безвреден. Кои са тези продукти?

1. Чесън
Суровият чесън е отлично средство за превенция на атеросклерозата. Болестта се съпровожда от развитието на образувания по вътрешните стени на съдовете, което пречи на нормалното кръвообращение. В допълнение, чесънът нормализира кръвното налягане, така че неговата полза за сърдечно-съдовата система е просто незаменима. Също така голям плюс на чесъна е, че може да се използва активно в различни ястия, като по този начин се намалява количеството сол, добавена към тях.

2. Кайенски пипер
Този вид пипер е доста ароматен и има уникален пикантен вкус. С негова помощ можете да разредите кръвта. Кайенският пипер съдържа салицилати, които директно изпълняват желаната функция. Същите съединения присъстват в аспирина, който също разрежда кръвта.

3. Куркума
Уникалното вещество куркумин в големи количества се намира в тази любима подправка. Веществото има много полезни свойства, сред които е борбата срещу вредния холестерол. Куркуминът намалява общото ниво на холестерола в кръвта, като по този начин предотвратява образуването на плаки.

4. Джинджифил
Коренът от джинджифил има подобни свойства на куркумата. Също така е най-мощният противовъзпалителен продукт, който позволява подобряване на целия организъм. Максималната полза от джинджифила може да се извлече, като се яде пресен. Най-лесният и най-ефективен начин е да добавите малко количество корен към чая.

5. Канела
Горепосоченият куркумин присъства и в канелата, но в по-малки количества. Ето защо, канелата също е доста полезна – можете да я консумирате в печива в доволни количества. Добавяйте канела към любими напитки и десерти и кръвното ви налягане ще се нормализира, възпалението ще бъде отстранено и холестеролът успешно отстранен.

6. Ананас
Предимствата на ананаса като антикоагулант не са напълно проучени. Но съставът на плода съдържа вещество, което има разреждащ ефект. Това е бромелаин. В допълнение към антикоагулантния ефект, това вещество премахва възпалението, така че има комплексно действие.

7. Червени боровинки
Антиоксидантите са необходими за нормалното функциониране на организма. Те помагат за почистване на организма от вредни, токсични вещества, които провокират развитието на различни патологии. Червената боровинка е богата на природни антиоксиданти, така че успешно почиства организма, укрепва имунитета, облекчава възпаленията и укрепва органите на сърдечно-съдовата система.

8. Домати
Доматите се считат за един от най-полезните продукти за сърцето, кръвта и кръвоносните съдове. Те съдържат достатъчно количество витамин С и ликопен, за да подсилят кръвоносната система възможно най-бързо.

Тези вещества помагат за укрепване на сърдечния мускул и стените на кръвоносните съдове. Сърцето гарантира живота ни всяка секунда. Следователно, си струва да му помогнете да изпълнява функциите си, за да не се притеснявате за неприятности.

Ако прибавите поне няколко от тези продукти към вашата диета, няма да се притеснявате за опасността от тромбоза. Но не забравяйте, че във всичко трябва да има мярка и консултация с лекар!

loading...