НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Топ 8 най-добри начина да се отървете завинаги от кърлежите

Топ 8 най-добри начина да се отървете завинаги от кърлежите

0
Топ 8 най-добри начина да се отървете завинаги от кърлежите
Топ 8 най-добри начина да се отървете завинаги от кърлежите

Топ 8 най-добри начина да се отървете завинаги от кърлежите

Кърлежите са не просто досадни, но и много опасни преносители на редица инфекции, някои от които са лаймска болест, коремен тиф, енцефалит. Ако този малък вредител се е заселил във вашия двор, си струва да предприемете незабавни стъпки, за да го изгоните. Има 8 отлични начина да направите това и те са абсолютно естествени – не е нужно да прибягвате до опасни химикали от магазина.

Засадете растения, от които кърлежите се страхуват
С един куршум два заека: първо, ще имате лековити и красиви растения в двора си и на второ място, кърлежите ще забравят за вашата къща завинаги. Засадете в градината растения и билки като лавандула, лимонена трева, мента, хризантема, розмарин. Най-добре е да ги поставите по бордюра и оградата.

Използвайте смес от чесън
Този спрей, разбира се, не убива кърлежи, обаче, помага да ги държите на прилично разстояние от вашия двор. Сварете на пара чесън, добавете вода и веднъж седмично поливайте с получената смес местообитанието на кърлежите.

Нанесете диатомична пръст
Тази седиментна скала често се използва като част от борбата срещу кърлежите. Диатомичната пръст елиминира кърлежите, тъй като прахът се състои от остри частици, от които кърлежите получават смъртоносни рани. Необходимо е веднъж да се третира местообитанието на кърлежите с диатомит и след това периодично да посипвате с прах.

Кедрово масло
Това е един от най-ефективните и естествени начини за отстраняване на кърлежите от двора ви. Кедровото масло съдържа токсични за кърлежите вещества, които обаче са абсолютно безопасни за хората. Направете спрей на базата на кедрово масло и периодично третирайте местообитанията на вредителите.

Създайте бариера
Също така изградете преграда от дървени стърготини или чакъл около тревата, за да създадете още една пречка за кърлежите.

Косете тревата
Кърлежите живеят във високата трева. Ако няма такава, те ще намерят по-удобно място за пребиваване наблизо, но не и във вашия двор.

Повече слънце
Една от причините, поради които най-често срещате кърлежи при дъждовно време, е, че тези вредители не понасят пряка слънчева светлина. Опитайте се да премахнете колкото е възможно повече всички високи преграждения в двора си, за да си осигурите повече слънце.

Отглеждайте кокошки и пуйки
Невероятно, но вярно: домашните птици отлично прогонват много вредители от двора и по-специално кърлежите. Можете да пускате периодично птиците на двора и със сигурност ще си свършат работата.