НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Коледничето у дома – грижа и особености за него

Коледничето у дома – грижа и особености за него

0
Коледничето у дома - грижа и особености за него
Коледничето у дома - грижа и особености за него

Трудно е да се повярва, че съществува кактус без бодли, който не понася слънцето, но обича водата. Може би вече предполагате, че става въпрос за Коледничето. Нищо не може да окраси къщата както едно красиво растение. Но много често тези растения не цъфтят и не разкриват своята невероятна красота! Причината е това, че имат специални характеристики, които трябва да се вземат предвид при отглеждането им.

Много хора правят грешката да се грижат за Коледничето като за обикновен кактус. Но тези растения не могат да остават дълго време без грижи, без да се поливат или да се поставят в стая с много сух въздух. Ако полагате добра грижа, те ще ви радват със своя разкошен цвят всяка зима в продължение на поне 15-20 години! За да се случи това, трябва да спазвате следните прости правила.

Правила за полагане на грижи за Коледниче

Запомнете: Коледничето не се чувства добре на южната или западната страна, тъй като силното светлина може да доведе до изсъхване на листата.

2. Температурата на въздуха в стаята трябва да бъде най-малко 15 градуса.

3. През лятото е по-добре да го преместите на балкон или тераса, защото се нуждае от въздух. И не забравяйте да го поливате всеки ден.

Коледничето е едно от онези капризни растения, които не трябва да се местят по време на образуване на пъпките: смяната от място на място, дори и завъртането на саксията оказват влияние.

С настъпването на пролетта, Коледничето се нуждае от ежемесечно наторяване. Имайте предвид, че трябва да използвате половината от дозата, посочена в инструкциите. През лятото започва интензивен растеж на стъблата, така че трябва да наторявате цветето два пъти месечно. Септември може да спрете.

Излишната част от растението не отрязвайте, но откъсвайте с ръка, придавайки му красива форма. По този начин то ще има атрактивен външен вид и ще цъфти изобилно.

Присаждането на Коледничето става в края на февруари, когато престава да цъфти. Важно: Младите растения се присаждат ежегодно, а възрастните – на всеки 5 години.

Избирайте ниски и широки саксии.

Дренажният слой трябва да заема една трета от саксията. Подходящ е както грунд, взет от магазин, така и домашен: смесвате една трета торф и пясък и две трети листа, а за дезинфекция, добавете смачкани въглища. И за добра пропускливост на водата, добавете глина.

От началото на декември цветето трябва да бъдат преместено в добре осветена стая, но не и под пряка лъчева светлина и добре поливано, така че да се събуди и разцъфне.

Когато Коледничето разцъфне, постепенно намалете поливането, оставяйки го на хладно място, където цветът ще остане до края на март месец. След като рацъфне, му дайте почивка. В края на март растението навлиза в своя вегетативен период, така че го върнете на обичайното му място и следвайте нашите съвети.