НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Истински мед от фалшив – как да ги разпознаваме?

Истински мед от фалшив – как да ги разпознаваме?

0
Истински мед от фалшив - как да ги разпознаваме?
Истински мед от фалшив - как да ги разпознаваме?

Истински мед – всички го обичаме! Освен, че е сладък и вкусен, той е невероятно полезен и важен! Важно е и да знаем как да го разпознаваме!

1. Истинският мед с времето става гъст и плътен, кристализира. За разлика от него, фалшивият мед, смесен със сироп остава течен. Когато купувате мед може да направите бърз анализ: поставете лъжичка мед в чаша с вода. Ако медът е хубав и истински, без добавки от захар, нишесте и сироп, това което виждате трябва да е матово, но без утайка. Ако се образува утайка, то медът не е истински.
2. Ако медът не е натурален и пчелите са хранени със захар, то той ще мирише на восък или няма да има изобщо приятен мирис. Също така цветът ще е бял или светло жълт, няма да е хубав на вкус или ще е твърде сладък.
3. Ако пчелите са захранвани със захарен сироп, то медът ще бъде светъл.
4. Наличието на нишесте може да се провери, ако в меда пуснем капчица течен йод. Фалшивият мед ще стане синкав.

Купувайки мед:

Когато купувате мед, бъдете сигурни, че следвате следните инструкции:
– Медът има ли специфична миризма и вкус и наистина ли напомня на вида, който твърдят, че е?
– Цветът също трябва да отговаря на сорта естествен мед
– Ако е твърде бял, трябва да се позамислите дали това не е мед с добавена захар? Ако цветът на меда е тъмен и липса аромат или вкусът му напомня карамел, то това не е истински мед.
– Консистенцията трябва да бъде плътна, но не твърде много. На температура от 20 градуса и повече, медът трябва да може да се увива около лъжица. Ако пък е твърде течен през зимата, означава, че е фалшив.
– Уверете се, че сте огледали марката, описанието – какъв стандарт, вид, от какъв букет е направен, време и място на събиране. Също и името и адреса на производителя. Мъдро да попитате продавача къде и кога е събиран меда и от какви растения.
– Също трябва да обърнете внимание на контрола за качество, проведен от съответната инспекция
– Трябва да сте наясно, че ако купувате мед, който се продава по пътя, има голяма вероятност в състава му да са влезли и други субстанции, които попадат върху цветятата и растенията, идващи от отделените вредни емисии от колите. С нектара и цветния прашец, може да попадне олово в мед, което е опасно за здравето
– Не купувайте мед от непознати и несигурни хора, независимо колко е примамлива цената