НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Невероятна статия, която ще ви помогне да преодолеете апатията

Невероятна статия, която ще ви помогне да преодолеете апатията

0
Невероятна статия, която ще ви помогне да преодолеете апатията
Невероятна статия, която ще ви помогне да преодолеете апатията

Липсата на енергия е първият знак за предстоящи несгоди и болести.

Аюрведа е част от откровението на светите мъдреци, които са придобили всеобхватно познание за Вселената. Тя казва, че ако човек се движи напред в духовния живот, то това е видно по два признака:

С всеки ден човек става по-щастлив и по-щастлив.

Неговите отношения с другите хора се подобряват.

Ако тези знаци не се съблюдават, тогава с каквато и да е добра духовна или религиозна практика да се занимава човек, то той не се развива.

Истинското щастие идва от даването, от жертвите, защото можем да изпитаме любовта само по време на даването. Егоистичният, алчният, завистливият човек не може да обича и едва ли някой ще се влюби в него и ще иска да общува с него. Следователно той не може да бъде щастлив. И можем да дадем много, ако не сме зависими от този свят. Колкото по-малко привързаност имаме към този свят, толкова повече сме способни да дадем и, следователно, толкова повече можем да обичаме.

Ако готовността за поемане, получаване е по-голяма от желанието да дадете, тогава зависите. Получателят зависи, даващият не зависи.

В Аюрведа, най-древната медицинска система, която поразява със своята дълбочина и мъдрост, се твърди, че в основата на всички болести и страдания стои алчността и завистта, тъй като те увеличават егоизма и концентрацията върху себе си.

А какво става с органите или клетките, които не искат да работят за целия организъм, а само да получават и консумират ресурсите на организма? Такива органи стават ракови, а ако тялото не се отърве от тях, тогава то умира. Така че цялата вселена се стреми да се отърве от раковите клетки – егоистичните хора или дори цивилизацията като цяло, преди всичко, престава да им дава енергия.

Просветените Арийци посочват в своите канони, че цивилизациите не загиват в резултат на войни, природни бедствия и т.н., а защото всеки започва да мисли само за себе си, само за вземането и недаването. А основният принцип на хармонията е обмяната на енергия. Само той отваря сърцата на хората за любов и прави света щастлив.

Духовна хомеостаза
Егоизмът и личният интерес са опасни, защото унищожават хомеостазата. Хомеостазата е състояние на пълна хармония между вътрешния и външния свят.

За да има хомеостаза, живото същество трябва да освободи енергия. Ако енергията не се освободи, тогава лицето започва да зависи от околната среда. Основният принцип на независимост от света е разпределението на енергията между живите същества.

За да съществува духовна хомеостаза, ние не трябва да зависим от света. В края на краищата, колкото повече зависите от света във всяка сфера, толкова по-бързо ще бъдете унищожени от промените в този свят.

Ние трябва да престанем да бъдем потребители, трябва да дадем много повече. Но ако се откажем от физическите, емоционалните ни нива, ние самите трябва да вземем отнякъде. И можем да вземем енергия само на божествено ниво, където тя е в неограничени количества.

Тази чиста Висша духовна енергия тече през нас, ако ние не потискаме чувството на любов, усещаме, че чувството на любов трябва да ни управлява, ако можем да поддържаме това чувство, дори и ако загубим пари, престиж, любим човек, и т.н. Чрез чувството за безусловна любов към нас върви главната енергия, която се изразходва за всичко.

Храната ни дава енергия външно, но я отвежда навътре. Имайте предвид, че хората, които периодично постят, са много по-енергични от тези, които ядат много. Ето защо, когато се разболеем, ние не искаме да ядем, чрез гладуване тялото се почиства и възстановява енергията си.

Целият свят с всичкия този стрес, като храна, недуховно общуване, безразборен секс, безпокойство – отнемат енергия, а постът и уединението я дават. Но най-много енергия получаваме чрез постоянното усещане за любов.

Ето защо едно от първите правила за здраве е да обичаме света с всички недостатъци, себе си (каквото и да сме), своята съдба във всички ситуации, при всякакви обстоятелства на живота.

Направете всичко възможно да се отървете от егоизма и личния интерес. Поставете си цел в живота – получаване на Божествената любов, за целта ние вземаме енергия и само силното желание за Божествена любов само по себе си ни изпълва с по-висока енергия.

Моля, имайте предвид, че нашата цивилизация живее под мотото: “Консумирайте, консумирайте, консумирайте!”. В същото време броят на щастливите и здрави хора намалява всеки ден. Проблемите на държавно и междудържавно ниво се увеличават всеки ден. И нито новите лекарства, нито различни техники от поредицата “Как да станем щастливи и здрави” или много обществени организации не ни помагат. Броят на хората, страдащи от “синдром на хроничната умора”, се увеличава всеки ден. Но може ли да бъде иначе? В края на краищата, просветените мъдреци от всички духовни училища, съвременните прогресивни учения твърдят: всичко, което идва от фалшиво его, от користни подбуди, дори ако изглежда като добро дело, води до унищожение и страдание.

И всичко, което идва от сърцето, което е от безусловната любов води до блаженство, здраве и хармония на човека и околната среда.

Кога получаваме фина енергия?

Фина енергия получаваме, когато:
• гладуваме;
• изпълняваме дихателни упражнения;
• уединяваме се;
• известно време даваме обет за мълчание;
• разходка (или просто се намираме) на брега на морето, в планината и съзерцааме красивите пейзажи и природа;
• занимаваме се с безкористно творчество;
• възхваляваме достойни личности, за възвишените им качества и дела;
• смеем се, радваме се, усмихваме се от сърце;
• помагаме на някого безкористно;
• скромни сме;
• молим се преди хранене;
• ядем храни, пълни с прана (жизнената енергия) – естествени зърнени храни, овесена каша, разтопено масло, мед, плодове, зеленчуци;
• спим от 9-10 часа вечерта до два часа сутринта (през другото време нервната система не почива, без значение колко спим);
• получаваме добър масаж от хармонични личности. Или си правим самомасаж;
• обливаме се със студена вода, особено сутрин и най-голям ефект има, ако сме боси на земята;
• жертваме нашето време, пари;
• виждаме у всеки божествената воля.

Кога губим енергия?

До загуба на енергия води:
• обезсърчение, недоволство от съдбата, съжаление за миналото и страх, неприемане на бъдещето;
• поставяне и преследване на егоистични цели;
• безцелно съществуване;
• обида;
• преяждане;
• неконтролирано блуждаене на ума, невъзможност за концентрация;
• когато ядем пържена или стара храна, храна, приготвена от човек в състояние на гняв или изпитва други отрицателни емоции, когато се използва микровълнова фурна, храни, съдържащи консерванти, химически добавки, отглеждани в изкуствена среда, като се използват химически торове;
• консумиране на храна, лишена от прана – кафе, черен чай, бяла захар, бяло брашно, месо, алкохол;
• ядене набързо и на крак;
• пушене;
• празни разговори, особено ако критикуваме, осъждаме;
• неправилно дишане;
• стоим под директните лъчи на слънцето, от 12 до 4 дни, особено в пустинята;
• безразборни сексуални контакти, секс без желание и особено без любов към партньора;
• прекомерен сън, сън след 07:00 часа, недостатъчен сън;
• напрежение на ума и тялото;
• алчност.

Източната психология на 50% се състои от пранаяма – теория и практика на някои дихателни техники, които позволяват на човек да бъде винаги пълен с жизнена сила (прана).

Според съвременните просветени учители йоги, ние можем да получим Прана чрез:

1. Елемента земя: яжте естествена храна, живейте сред природата, съзерцавайте дървета, ходете боси по земята. Наскоро говорих с един много известен аюрведа лекар с дисертация по медицина. Той твърди, че ако човек започне да живее сред природата, далеч от големите градове, където е принуден да се вози в метрото, да ходи по асфалт, имунната му система бързо ще се подобри и ще започне да живее здравословен живот.
2. Елемента вода: пийте вода от кладенци или потоци. Плавайте по река или по море. Избягвайте да пиете напитки, съдържащи кофеин, алкохол и сода.
3. Елемента огън: стоите на слънце и консумирате храна, съдържаща слънчева енергия.
4. Елемента въздух: това е най-важният елемент за получаване на праната, чрез вдишване на чист въздух, особено в планините, в гората и на плажа. Тютюнопушенето и места с голяма концентрация на хора лишават човек от прана.
5. Елемента етер: култивиране на позитивно мислене, доброта, добро настроение. И това ниво се счита за основно. Дори ако човек живее сред природата и се храни правилно, но е раздразнен и ядосан, то напротив, излишъкът от Прана по-бързо ще го унищожи. От друга страна, хармоничен човек, който е добродушен, безстрашен, може достатъчно дълго да живее в града, ако той е принуден да живее там. Но дори и такъв човек трябва да следи храната и периодично да “се откъсва” сред природата.

В градовете източници на прана са църкви, храмове, манастири.

Всеки има избор да донесе в живота на другите добро и щастие, да се усмихва, да се грижи за другите, да служи безкористно, да се жертва, да сдържа низшите импулси, във всеки човек да вижда Учителя, във всяка ситуация да вижда Божественото провидение, което е създало тази ситуация за да научи нещо, да благодари.

Или да се поддаде на жалбите, обидите, оплакванията, завистта, ходи с отпуснато лице, потапя се в собствените си проблеми, в печеленето на пари, които ще харчи за удоволствия, проявява агресия. В този случай, без значение колко пари има човек, той ще бъде нещастен и мрачен. И всеки ден енергията му ще стаа все по-малко. И ще му трябват изкуствени стимуланти: кафе, цигари, алкохол, нощни клубове, конфронтация с някого. Всичко това в крайна сметка води до пълно унищожение.

Задавайте си редовно въпроса: “Аз съм свещ за света или поемам светлина?” Може бързо да промените хода на мислите си и, следователно, действията. И бързо да превърнете живота си в красив, блестящ и изпълнен с любов. И тогава въпроса, откъде да вземете енергия, няма да възниква.