НАЧАЛО ЗДРАВЕ Болни от рак описват първите симптоми, а ги бъркаме с други болести

Болни от рак описват първите симптоми, а ги бъркаме с други болести

0
Болни от рак описват първите симптоми, а ги бъркаме с други болести
Болни от рак описват първите симптоми, а ги бъркаме с други болести

Разпознайте първите симптоми на рак и потърсете помощ своевременно, защото ранната диагноза е предпоставка за излекуване. Важно е да не се игнорират необичайни, нови и необясними симптоми. Въпреки че могат да бъдат причинени от по-малко опасни заболявания, обаче, ако траят продължително време трябва да отидете на лекар и да направите необходимите изследвания.

Трудно дишане или недостиг на въздух

Един от първите признаци за рак на белия дроб е невъзможността за нормално вдишване – си припомнят по-късно тези, които са се разболяли от това злокачествено заболяване.

Затруднения при преглъщане

Проблемите с преглъщането най-често се свързват с рак на хранопровода или рак на гърлото. Понякога това може да е сред първите признаци за рак на белите дробове.

Подути лимфни възли или бучки

Уголемените лимфни възли показват промени в лимфната система, което може да е знак, че ракът се е появил в организма.

Прекомерна поява на синини или кървене, което не спира

Тези симптоми обикновено предполагат, че нещо необичайно се случва с тромбоцитите и червените кръвни клетки – което може да е признак за левкемия.

Слабост и умора

Наличието на постоянна умора и слабост са симптоми за много видове рак, така че трябва да се разглеждат в комбинация с други симптоми. Ако постоянно се чувствате изтощени, без логическо обяснение и без значение колко спите, задължително посетете лекар.

Чувство на ситост и загуба на апетит

Това може да е един от симптомите за рак на яйчниците. Жените, които са го получили, казват, че не могат да ядат, дори когато не са слагали залък в устата си от дълго време.

Болка в таза и стомаха

Болките и крампите в таза и стомаха могат да бъдат свързани с подуване, което често е индикатор за рак на яйчниците. Левкемията също така може да причини стомашна болка – поради увеличаване на далака.

Оток на лицето или зачервяване

Някои пациенти с диагноза рак на белия дроб са забелязали, че лицето им е било подуто или необичайно червено.

Промени в кожата, които не изчезват

Може да става дума за различни видове рак на кожата – меланом, базалноклетъчен карцином и плосък клетъчен карцином.

Промени в ноктите

Необяснимите промени в ноктите могат да бъдат знак за няколко вида рак. Кафяви или червени линии или точка под нокътя – рак на кожата. Наличието на разширен нокът, който се обръща навътре, понякога е показателно за рак на белите дробове, докато бледите или бели нокти могат да подсказват за рак на черния дроб.

Болка в гърба или в долната дясна страна на тялото

Пациентите, които са били диагностицирани с рак на черния дроб, казват, че това е първият им симптом. Ракът на гърдата също се проявява чрез болки в гърба, тъй като туморът може да притиска гръдния кош или да се разпространи по ребрата и гръбначния стълб.