НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ето как да укрепите сърцето и кръвоносните си съдове!

Ето как да укрепите сърцето и кръвоносните си съдове!

0
Ето как да укрепите сърцето и кръвоносните си съдове
Ето как да укрепите сърцето и кръвоносните си съдове

Ето как да укрепите сърцето и кръвоносните си съдове

1. Не преяждайте

За нормалната работа на сърцето е необходимa пълноценна храна: протеини и (те са – “градивните елементи” на мускулите) въглехидрати (за енергия), както и витамини с микроелементи.

Ако храната тежи като камък в стомаха, това натоварва миокарда, дори и чисто физиологично. Това е, когато атаката се случва на фона на преяждане. В горещо време, кръвта се сгъстява и сърцето по-трудно я разнася по съдовете. Следователно, за да поддържате кръвоносните съдове в тонус, има смисъл да се придържате към старата мъдрост и да ставате от масата малко гладни.

2. Наблягайте на целината и магданоза

Пресните стъбла от целина съдържат фитохимически съединения – фталиди, които отпускат мускулната тъкан на артериалните стени, като по този начин се избягват съдовите спазми и се подобрява кръвния поток. Проучванията показват, че консумацията на 100-150 грама целина на ден позволява на тялото да получи оптималната доза фталид.

Пресният сок от магданоз (1 чаена лъжица на половин чаша вода или 30-40 грама на ден пресен магданоз) понижава кръвното налягане.

3. Пийте доматен сок

В доматите се съдържат много активни антиоксиданти – ликопен, както и фибри и калий. Многобройни проучвания показват, че те помагат на сърдечно-съдовата система. Доматеният сок леко понижава кръвното и вътречерепното налягане, полезно е да се пие при хипертония и сърдечна недостатъчност.

4. Направете си имунен коктейл

За да да работи правилно сърцето, е необходимо да се контролира кръвното налягане. Тези, които са склонни към повишено кръвно налягане, добре е сутрин да пият чаша сварени плодове от калина с 15-20 капки тинктура от ехинацея, все пак дойде на мода и отварата от цикория с мед и лимон. Тези, които имат ниско кръвно налягане, за повишаване на тонуса и повишаване на устойчивостта към инфекции ще помогне зеленият чай с женшен или отвара от къпини с джинджифил и захар.

5. Попълване на запасите на организма с калий и магнезий

Сърцето ни нормално се съкращава до 60-70 пъти в минута. И така, всеки час, всеки ден! Представете си от колко много енергия се нуждае, за да превозва плавно кръвта през тялото. А разстроена сърдечна проводимост могат да причинят дори и приятни неща, например, радостта от срещата с любимия или пътуване на почивка. За да се избегне въздействието на стимулиращите фактори, са ви необходими калий и магнезий. Тези микроелементи подпомагат функцията на сърцето. Можете да си ги набавите от печени картофи, стафиди, боб, но не е излишно да ги приемате допълнително под формата на специални комплекси.