НАЧАЛО ЗДРАВЕ Освен че предпазва здравето, тази билка привлича и пари

Освен че предпазва здравето, тази билка привлича и пари

0
Освен че предпазва здравето, тази билка привлича и пари
Освен че предпазва здравето, тази билка привлича и пари

Тази билка е съюзник в борбата срещу депресията, а ви помага и да се отървете от натрупания стрес.

Босилекът е билка, известна със своите лечебни свойства и може би сега е идеалното време да започнете да я отглеждате във вашия дом.

Босилекът, по-точно сладък босилек (Scientific Ocimum basilicum) е растение от семейство устноцветни (Lamiaceae). Босилекът е мека, нискорасла билка, която се отглежда в топлите климатични условия. Тя произхожда от Иран, Индия и други тропически региони на Азия и се отглежда най-малко от 5000 години. Има много видове босилек: този, който се използва в италианската кухня, се нарича “сладък босилек”, за разлика от “тайландския” или “светия”, които се използват в Азия.

Думата “босилек” вероятно идва от гръцката дума за цар (βασιλεύς – “Василеос”), тъй като според легендите босилекът поникнал на мястото, където Константин и Елена открили светия кръст. Смята се, че може би босилекът е бил използван в някои ритуални кралски къпания или лечебна смес.

Ето 10 причини, поради които той ще ви се отплати!

Съюзник в борбата срещу депресията.

Поддържа здрава сърдечно-съдовата система.

Той стимулира работата на червата и помага за детоксикацията на тялото.

Подобрява храносмилането.

Той предпазва тялото от появата на диабет.

Той съдържа антиоксиданти, които предпазват от болести.

Регулира стреса.

Има антимикробни свойства, които предпазват от вируси и инфекции.

Отличен афродизиак.

Той е идеален за борба срещу появата на ракови клетки.

Според старите вярвания, къща, в която се отглежда босилек, не може да бъде бедна, затова си го набавете възможно най-бързо. Също така, според старите вярвания този, който консумира босилек сутрин, ще привлича благополучие през целия ден.

Представяме ви пет начина, чрез които можете да използвате босилека като лекарство:

– Нарежете шест-седем листа босилек и смесете с една супена лъжица мед. Една супена лъжица от сместа преди закуска, подобрява имунитета и намалява хипертонията.

– Сварете една шепа босилек в един литър вода. Прецедете водата и я пийте топла на всеки половин час. Ще почувствате облекчение в гърлото и стомахът ви ще се успокои.

– Предишният съвет може да се използва по още един начин, ако имате възпаление на кожата или непоносим сърбеж, за да усетите моментално облекчение, натопете памук в тази вода и леко нанесете върху болното място.

– Сладко и прекрасно, етеричното масло от босилек помага за облекчаване на възпалителните състояния, като болки в ставите или киселини. Известно е и с факта, че изостря ума и укрепва нервната система.

– Нанесете няколко капки етерично масло от босилек на върха на носа и слепоочията, за да се освободите бързо от стреса и напрежението.

loading...
loading...