НАЧАЛО ЗДРАВЕ Храни, богати на магнезий, които намаляват стреса

Храни, богати на магнезий, които намаляват стреса

Храни, богати на магнезий, които намаляват стреса
Храни, богати на магнезий, които намаляват стреса

Не можете да спите? Страдате от мускулни спазми или живеете в твърде много стрес? Независимо от това с какво точно се борите, храните, богати на магнезий със сигурност могат да ви помогнат да се справите с редица проблеми – от безпокойство и стрес до безсъние и възпаление.

Магнезият е ключът към оптималното здраве и правилната биологична функция.

Всъщност повече от 300 ензими разчитат на това хранително вещество за оптимална функция. Това показва неготовото значение за нашите биохимични процеси, повечето от които са жизненоважни за метаболитната функция. Като например:

 • Правилно образуване на костите и зъбите
 • Регулиране на кръвната захар и инсулиновата чувствителност
 • Създаване на АТФ (аденозинтрифосфат)
 • Отпускане на кръвоносните съдове
 • Функция на мускулите и нервите

Липсата на магнезий може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Липсата на клетъчен магнезий води до влошаване на клетъчната метаболитна функция, което в крайна сметка води до някои сериозни здравословни проблеми. Това включва тревожност и депресия, главоболие, мигрена, сърдечно-съдови заболявания, фибромиалгия и смърт.

Магнезият е важен и за процесите на детоксикация в организма.

В крайна сметка магнезият е необходим за оптимизиране на митохондриите, което е от първостепенно значение за предотвратяването на рак и енергийната ефективност.

Значението на магнезия за здравето на митохондриите

Митохондриите са органични образувания, които се намират в клетките. Всички органи се нуждаят от енергия за нормална работа и тази енергия, известна като ATФ, се произвежда главно в митохондриите.

Все повече доказателства сочат, че голяма част от здравните проблеми, свързани с митохондриалната дисфункция, засягат цялостното здраве, физическата активност и превенцията срещу заболяванията.

Според митохондриалния изследовател Ронда Патрик, доктор по философия, магнезият играе важна роля за здравето на митохондриите, главно поради окислителния капацитет и определя способността на митохондриите да произвеждат енергия вътре в клетките.

От колко магнезий имате нужда?

Преди около 100 години хората са получили около 500 мг магнезий с ежедневния си хранителен режим, благодарение на гъстата почва, в която се е отглеждала тяхната храна. Днес хората получават около 150-300 мг дневно от хранителни източници.

Препоръчителната дневна доза е около 310-420 мг на ден, в зависимост от възрастта и пола, като някои изследователи предполагат, че трябва да приемате до 600-900 мг за оптимално здраве.

Според д-р Каролин Дийн реакцията на червата може да се използва като маркер за правилната доза. Започнете да приемате 200 мг магнезиев цитрат дневно и постепенно увеличавайте дозата, докато не получите по-редки изпражнения.

Що се отнася до магнезиевите добавки, магнезиевият треонат е един от най-добрите варианти. Той е изключително ефективен при проникването на клетъчните мембрани, включително митохондриите и кръвно-мозъчната бариера.

Рискови фактори, признаци и симптоми за магнезиев дефицит

Използването на високо преработени храни е основният риск от недостиг на магнезий, тъй като магнезият е в молекулата на хлорофила. Яденето на листни зеленчуци и други храни, богати на магнезий, не означава, че го получавате достатъчно чрез вашата диета.

Магнезият също се губи поради липсата на сън, употребата на лекарства по лекарско предписание (флуор, статини, антибиотици), стрес и консумация на алкохол.

Някои от най-ранните признаци на магнезиев дефицит включват мускулни спазми, мигрена, главоболие, умора, слабост, гадене, повръщане и загуба на апетит. Хроничният магнезиев дефицит може да доведе до проблеми като спазми, скованост, изтръпване, нарушения на сърдечния ритъм, коронарен спазъм и изменения на личността.

Кои са храните с високо съдържание на магнезий?

Използването на тъмнозелени листни зеленчуци е един от най-добрите начини за повишаване нивото на магнезий и също така запазването на здравословните му нива в тялото. Соковете от тези зеленчуци са добър начин да извлечете максимума от тях! Листните зеленчуци с най-голямо количество магнезий са:

 • зеле
 • цвекло
 • чард
 • листа от маруля
 • брюкселско зеле
 • броколи
 • спанак

Други продукти, които са особено богати на магнезий, са:

 • неподсладено какао на прах
 • авокадо
 • плодове
 • тиквички
 • семена и ядки
 • билки и подправки (кимион, магданоз, семена от горчица, копър)
 • мазна риба

Когато използвате добавки, балансирате магнезия с калций, витамин К2 и D.

Когато разчитате на добавки, e важно да разбирате как хранителните вещества влияят и взаимодействат помежду си.

Например, е изключително важно да балансирате магнезий, калций, витамин К2 и витамин D. Тези хранителни вещества действат в синергия и всеки дисбаланс увеличава риска от инсулт, инфаркт и токсичност от витамин D.

Вижте още: Тази напитка бързо лекува гастрит, язва и други стомашни проблеми

Най-доброто съотношение между магнезий и калций е 1:1. Имайте предвид, че необходимостта от допълнително магнезий може да бъде два пъти повече от калция, като се има предвид, че е по-вероятно да си набавите повече калций чрез вашия хранителен прием.

Според д-р Кейт Реум – Блей за всеки 1000  IU витамин D, който приемате, може да се наложи да получите около 100 микрограма (μg) от K2.

Що се отнася до приема на витамин D, проверявайте нивото си на витамин D два пъти годишно, за да определите личната ви ставка.