НАЧАЛО ЗДРАВЕ Възпаление на венците. Как да го премахнем в домашни условия?

Възпаление на венците. Как да го премахнем в домашни условия?

0
Възпаление на венците. Как да го премахнем в домашни условия?
Възпаление на венците. Как да го премахнем в домашни условия?

Най-честата причина за заболяване на венците е гингивитът, както и недостатъчната хигиена на устната кухина и тютюнопушенето.

По-рядко, причина за това може да бъде и недостигът на някои витамини и минерали, чувствителност към четката или пастата за зъби, или водата за изплакване на устната кухина.

Подутата тъкан на небцето може да е изпъкнала и червена. Това състояние може да бъде болезнено, но неговото пренебрежение и нелекуване може да доведе до сериозни проблеми и дори до загуба на зъби!

Обърнете специално внимание на тези симптоми:

– промени в захапката

– кървене на венците

– лош дъх

– създаване на “джобове”

Тези, които имат проблем с постоянно възпаление на венците, имат по-големи шансове да се раззаболеят от диабет, сърдечно-съдови заболявания, заболявания на сърцето, белите дробове, както и усложнения по време на бременност.

Възпалението на венците може да се преодолее с правилната устна хигиена, здравословни хранителни навици и прости процедури, които можете да изпробвате и у дома.

Ние ще ви предложим няколко народни рецепти, но ако имате постоянно и трайно възпаление на венците, свържете се със зъболекаря си!

Ето как да си помогнете:

Топли и студени компреси

Редуването на топли и студени компреси ще облекчи вашите проблеми и болка. Дръжте компреса на лицето си, а не на венците.

Потопете марлята първо в топла вода, изстискайте я и я дръжте на лицето си в продължение на 5 минути. След това вземете замразени плодове или лед, като ги поставете в найлонова торбичка и дръжте на лицето си, докато започне да ви изтръпва.

Солена вода

Солената вода елиминира бактериите от устната кухина и по този начин намалява риска от инфекции, които са причина за различни заболявания в устната кухина.

Най-лесният начин за прилагане е четка със солен разтвор.

Торбички с черен чай

Черният чай съдържа танини, които облекчават възпалението на венците, но също така има отлични противовъзпалителни свойства.

Поставете охладена торбичка чай върху засегнатата област и я оставете за 10 до 15 минути. След това изплакнете с хладка вода. Повтаряйте процедурата веднъж дневно в продължение на няколко дни.

Жабурене с масло

Независимо дали става въпрос за гингивит или не, жабуренето с масло може да ви помогне при много заболявания на устната кухина.

Препоръчва се кокосово масло. Всеки ден сутрин, вземайте по една кафена лъжичка кокосово масло и жабурете за 10-15 минути и изплюйте, след това измийте зъбите си, както обикновено.

Витамин “Д” и правилно хранене

Витамин Д действа противовъзпалително и предотвратява подуване на тъканта над зъбите. Освен това той помага на организма да използва калция от храната. Увеличава плътността на костите и зъбите.

Рибата, яйцата и слънчогледовите семена са добър източник на витамин Д, но също така той се предлага като хранителна добавка.

Освен витамин Д и калция, за здрава устна кухина и венци е необходим и витамин Ц, както и фолиева киселина.

Недостигът, на който и да е от тези елементи може да бъде причина за подуване на венците, а освен това препоръчителна е редовната устна хигиена, както и чиста четка за зъби.

loading...
loading...