НАЧАЛО ЗДРАВЕ Глутенова непоносимост и заболявания, които предизвиква глутенът

Глутенова непоносимост и заболявания, които предизвиква глутенът

0
Глутенова непоносимост и заболявания, които предизвиква глутенът
Глутенова непоносимост и заболявания, които предизвиква глутенът

Може би нашумялата през последните години безглутенова диета ви се струва просто мода, която прилагат дори и тези, които нямат проблем с нетолерантността към глутена, но днес ние ще ви разкрием кои заболявания, всъщност причинява глутенът.

Повечето хора, които имат целиакия, се отказват от храни, съдържащи глутен, защото организмът им е много чувствителен и не може да смила тази съставка. Това, което повечето хора не знаят е, че глутенът може да причини до 55 много често срещани заболявания и днес ще ви разкрием най-често срещаните.

Какво представлява глутенът?

За глутена е писано много, но ако не сте се запознали досега, глутенът е протеин, който се съдържа в пшеницата и останалите зърнени култури като ечемик, ръж, овес, а негови следи могат да се открият и в повечето хранителни стоки, които ядем ежедневно. Чувствителността към глутен е автоимунно заболяване, което създава възпаление в цялото тяло и засяга мозъка, сърцето, ставите, храносмилателния тракт и др.

Това са само някои от болестите, които глутенът може да причини или да влоши.

Oстеопороза

Това е заболяване, характеризиращо се с отслабване на костите и е характерно за възрастните хора и е причина за милион фрактури на година. Най-новите изследвания казват, че като профилактика за остеопороза би било добре да се изхвърлят млечнитe продукти и глутенa от диетата, а калцият да се консумира от тъмнолистните зеленчуци и добавки с витамин D. Във всеки случай диетичните промени със сигурност могат да подобрят състоянието.

Синдром на раздразненото черво

Това е хронично гастроинтестинално заболяване, което засяга между 7-20% от американците. То обикновено се проявява с дискомфорт в стомаха 2-3 пъти месечно, както и с диария и запек едновременно. Изследванията показват, че съществува връзка между това заболяване и целиакията, а също така е било отбелязано, че след изхвърлянето на глутена от диетата, значително се е подобрило състоянието на пациентите и симптомите са били по-малко.

Анемия

Това е състояние на кръвта, причинено от намален брой червени кръвни клетки или хемоглобин, който е червен пигмент в тези клетки. Червените кръвни клетки са много важни, защото пренасят кислород до органите. Дефицитът им или намаленото ниво на хемоглобина води до неправилно функциониране на целия организъм.

Най-честите причини за анемията са недостигът на желязо, фолиева киселина или витамин В12. Недостигът на фолиева киселина и желязо са също един от важните симптоми на целиакия защото тези нутриенти се абсорбират в горната част на тънкото черво, където обикновено възниква увреждането от целиакия. След като пациентът премине към диета без глутен, червата се възстановяват и започват да абсорбират необходимите хранителни вещества.

Недохранване

Тънкото черво е покрито със слой, който помага да се абсорбират хранителните вещества от храната. Тези, които страдат от целиакия и приемат глутен, в този случай тази мембрана на червото ще бъде нападната, така че независимо дали те се хранят здравословно, тялото няма да получи необходимите хранителни съставки, което може да причини множество проблеми и да доведе до недохранване. Това недохранване не представлява по-ниска телесна маса, но по-малко важни хранителни вещества в тялото.

Афти

Съществуват много доказателства, които свързат афтите с глутена. Това са малките, много болезнени пликове, които се появяват в устата, от вътрешната страна на устните и бузите. Едно проучване показва, че афтите се проявяват в по-малка степен при хора, които не консумират глутен.

Ревматоиден артрит

Все още не е напълно ясно дали глутенът предизвиква ревматоиден артрит, но науката казва, че със сигурност може да влоши това състояние. Имунната система третира глутена като враг и щом го открие атакува с всички налични средства, като същевременно в организма настъпват множество възпаления на червата, но и в останалите органи и тъкани. Лекарите забелязали, че пациентите, страдащи от това заболяване, а не консумират глутен, имат много по-малко проблеми, отколкото тези, които не отричат глутена.

Дерматит

Интензивен сърбеж, усещане за изтръпване по лактите, коленете, бедрата и скалпа, могат да показват, че не би трябвало да консумирате глутен. Въпреки това, по отношение на вашата непоносимост, особено ако страдате от целиакия, в допълнение към отказването от глутена, трябва да консумирате и някои лекарства.

Ако подозирате, че имате непоносимост към глутена, не правете нищо сами, а посетете лекар и направете няколко теста, за да определите нивото си на нетолерантност.