НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Как да ядете от всичко, без да преяждате с храна?

Как да ядете от всичко, без да преяждате с храна?

0
Как да ядете от всичко, без да преяждате с храна?
Как да ядете от всичко, без да преяждате с храна?

Ето как можете да ядете всичко и да останете във форма!

Въпреки че вкусотиите повишават настроението ни и правят живота по-приятен, разплатата, уви, е неизбежна. В сезона на късите панталонки и банските, това е особено забележимо. Възможно ли е да ядете вкусна храна, без да навредите на фигурата си? Да! Но само ако прибегнете до този малък трик. С него живота ви ще стане много по-вкусен!

Тайната за правилното хранене е във вашите ръце.

Никой не обича диетите. Мозъкът ни е ясно устроен: всяка категорична забрана действа върху него депресивно, той организира бунт и прави всичко на обратно. Вместо да морите себе си с глад и да се опитвате да спазите поредната звездна диета, по-добре преразгледайте хранителния си режим. Дори и да сте решени да се храните правилно, всичко не е толкова просто и разбираемо.

Например, диетолозите съветват да ядете “повече” плодове или ядки. Но “повече” какво означава? Един килограм, три, пет? Оказва се, че отговорът на този въпрос е вече в ръцете ви. И то буквално.

Порцията месо.

Имате любима храна и не можете да се откажете от нея? За да го направите, е достатъчно да намалите количеството. Изчислите количеството порция, като я сравните с размера на ръката си. Например, порцията месо трябва да се побере в дланта на ръката ви (без да взимате предвид дължината на пръстите си). Това, което виждате, не е толкова малко. Въпреки това, диетолозите съветват да не ядете повече от 500 грама чисто месо седмично и да го замените с други протеини.

Порцията червена риба.

Същото важи и за червената и другите “мастни” риби. Големината на дланта е достатъчна, за да наситите тялото си с полезните за мозъка и сърцето омега-3 мастни киселини.

Порцията бяла риба.

Можете да ядете повече бяла риба. Тя има малко калории, но много протеини, полезни за кожата, косата и ноктите.

Порцията картофи.

Дали картофите са враг на фигурата ви? Не изобщо! Но само ако порцията не надвишава юмрука ви.

Порция от тестени изделия или зърнени храни.

Това важи и за тестените изделия. По-добре изберете паста или спагети от твърда пшеница. Между другото, оризът и овесените ядки могат да бъдат измерени и с помощта на юмрук.

Порцията салата.

Ето с какво можете да не се съобразявате. Става въпрос за салатата. И то зелената! Изяжте за вечеря цяла шепа.

Порция плодове.

От горските плодове се получава прекрасен десерт.

Порция от ядки или семена.

Ядките и семената също могат да се мерят с шепи. Но само на половина. Като източник на здравословни мазнини, те също съдържат много калории.

Порция сирене.

Два палеца, долепени един до друг – това е количеството сирене, което можете да ядете на ден. Препоръчително е да не го консумирате с бял хляб.

Порция сладко.

Искате пай или торта? Моля ви! Размерът на парчето не трябва да надвишава двата ви пръста. Въпреки че никой не е казал нищо за дебелината…

Порция шоколад.

Шоколадът също е позволен. Но не повече от дължината на показалеца. Особено ще са щастливи цигуларите и пианистите!

Вижте още: Винаги трябва да оставяте една супена лъжица със захар в двора

Всеки си има свой собствен размер порция.

Тази хранителна система е удобна, защото не ви ограничава при избора на ястия и не ви принуждава да броите внимателно калориите, които приемате. “Инструментът за измерване” винаги е на разположение. Необходимо е обаче да се приложи според особеностите на всеки член от семейството, тъй като размерът на дланта на детето (и порциите съответно) ясно се различава от този на бащата. Точно колкото и тяхната потребност от количеството храна.