НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Разберете повече за паническата атака и как да се справите с нея

Разберете повече за паническата атака и как да се справите с нея

Разберете повече за паническата атака и как да се справите с нея
Разберете повече за паническата атака и как да се справите с нея

Паническата атака е нещо ужасно, ето защо трябва да знаете това!

Паническата атака не може да бъде предсказана. Пристъпът на силен страх или безпокойство може да настъпи по всяко време и на всяко място. Може да трае от няколко секунди до един час.

Пристъпът на паника предизвиква рязко освобождаване на адреналин. Този хормон подготвя тялото за реакция при потенциално опасна ситуация, като задейства механизма “бягство или борба”.

Сърцебиенето се ускорява, дишането става по-интензивно, това води до хипервентилация на белите дробове и до намаляване нивото на въглероден оксид в кръвта. Поради това човек получава замайване, изтръпване на крайниците и пръстите, а понякога и изтръпване на кожата на главата.

В действителност, паническата атака включва организма на “авариен режим“.

При човека, получил паническа атака, се наблюдава силно потене, сърцебиене, треперене, скованост, трудно дишане.

В такива моменти основното нещо е да не се поддавате на страха. Ето още 10 съвета, които да ви помогнат да се справите с паническата атака:

1) Бройте от 100 до 1. Броенето в обратен ред изисква внимание и по този начин ще ви разсее от болезнените мисли.

2) Дишайте, колкото се може по-дълбоко.

Това ще ви разсее от паническата атака и ще ви позволи да се отпуснете. Поемете продължителен и дълбок дъх през носа си, бройте до четири. След това бавно освободете въздуха от белите дробове.

3) Погледнете предмет, близо до вас. Погледнете предметите пред вас. Опишете ги мислено до най-малките подробности. Или се опитайте да движите пръстите на краката си бавно и съзнателно.

4) Обичайте себе си, успокойте се, припомнете си любимите си изрази или цитати. Повторете конкретен стих. Запомнете: това състояние е временно. Всичко ще мине – рано или късно.

5) Научете повече за пристъпите на паника. Това знание ще ви помогне да се справите със страха, да погледнете ситуацията от различна гледна точка. Информация можете да получите в Интернет и други източници.

6) Опитайте се да отпуснете мускулите – първо раменете, след това гърба и т.н. Успокойте се, освободете ума си от безпокойство. Правете мускулна релаксация възможно най-често.

7) Разходете се.

Разходките също ще ви отпуснат. Разхождането на чист въздух ще отвлече вниманието ви от отрицателните мисли. Отидете в парка, огледайте се, вдишайте свеж въздух, концентрирайте се върху нещо: върху патиците в езерото, върху падналите листа, върху децата, които играят на детската площадка.

8) Прегърнете домашния си любимец. Животните имат невероятната способност да лекуват нашите духовни рани. Прегърнете домашния си любимец, поиграйте си с него или просто го наблюдавайте как бяга по тревата. Неговата спонтанност със сигурност ще ви накара да се усмихнете.

9) Говорете с някого, на когото имате доверие, който няма да ви съди или да ви се подиграе. Това може да са вашите родители, брат или близък приятел. Искреният разговор ще помогне душата ви да се отпусне, да забравите за тежкото бреме за известно време.

Вижте още: 14 правила за облеклото, които трябва да знаете

10) Опишете своите чувства на хартия. Запишете всичко, което ви идва на ум. Може би най-напред ще получите драсканици. Продължете да пишете. Започнете да го правите веднага, когато  атаката започне – и много скоро ще почувствате дългоочакваното облекчение.