НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Добавете лепило към парче плат, за да създадете нещо уникално!

Добавете лепило към парче плат, за да създадете нещо уникално!

0
Добавете лепило към парче плат, за да създадете нещо уникално!
Добавете лепило към парче плат, за да създадете нещо уникално!

Добавете лепило към парче плат, за да създадете нещо уникално!

Най-често платовете са меки, когато приемат формата на други предмети. Тази функция на тъканите може да бъде използвана за създаване на кашпи или саксии с интересни форми.

Лепилото ще придаде необходимата твърдост на вашето творение.

За този проект ще се нуждаете от:

плътни кърпи
лепило PVA
какъвто и да е съд за отливане на формата
четка, бои, акрилен лак
плътни въжета
вестници, пакети
купа

Изберете бутилка или буркан с желаната форма. Премерете необходимото парче плат и изрежете кръгла форма.

Разредете PVA лепилото с малко количество вода. Това ще позволи на лепилото да попие по-добре в тъканта. Избягвайте твърде течната консистенция, в противен случай саксията няма да запази формата си. Потопете тъканта в разтвор напълно, след което изстискайте. Повторете тази процедура няколко пъти.

След като потопите тъканта за последен път, поставете я върху работната повърхност. Обратната страна трябва да сочи дъното.

Увийте формата с плата или сложете найлонова торбичка. Така ще бъде по-лесно да отстраните готовата отливка. Ако нямате кръгли бутилки, увийте с вестници, какъвто и да е съд. Придайте на хартията желаната форма, фиксирайки крайния резултат със скоч лента.

Поставете тъканта върху матрицата. Гърлото на бъдещата саксия закрепете с въже. На този етап можете да създадете линии и форми. Оставяме саксията, докато изсъхне напълно. Можете да я поставите под радиатора или да я изсушите, ако не искате да чакате дълго.

Смесете акрилна боя с лепило PVA. Нанесете един слой върху саксията, тя ще стане още по-твърда. На този етап е по-добре да не изваждате бутилката.

Изчакайте, докато боята изсъхне и извадете формата. Премахнете въжето, ако не искате да остане на крайния продукт.

Оцветете саксията в съответния цвят, като оцветите всички гънки. Ако използвате саксията за засаждане, направете дренажна дупка. За кашпи или топиарии, напълнете с гипс.

Покрийте готовия продукт с лак. Можете да нанесете златна боя по ръбовете.

Саксиите могат да бъдат с различни форми, по ваша преценка. Вместо лепило можете да използвате цимент или други фиксатори.