НАЧАЛО ЗДРАВЕ Черен бъз: Лечебно растение за женско здраве!

Черен бъз: Лечебно растение за женско здраве!

0
Черен бъз: Лечебно растение за женско здраве!
Черен бъз: Лечебно растение за женско здраве!

Черният бъз – лечебно растение, което трябва да бъде в зелената аптечка на всяка домакиня. В медицината се използват всички части на растението – от листата до корените, но най-полезни за здравето са плодовете и цветовете. Те съдържат танини, етерични масла, смоли, аминокиселини, витамини и фитонициди.

Черният бъз е добре познат като средство за борба с настинки и нарушения в храносмилането, но малко хора знаят, че тези зрънца са отлични при справянето с женските болести. Днес ще ви разкажем как да използвате сока от бъз, за да решите тези деликатни проблеми.

Сок от бъз – истински онкопротектор за здравето на жените. Предписва се за профилактика и лечение на фиброаденом, мастопатия, фибромиоми и други новообразувания.

Инфузия от черен бъз при гинекологични възпаления

Този естествен еликсир премахва възпалението на женските полови органи, лекува рани и разрушава патогенните микроорганизми: гъбички, стафилококи, Е. coli и други инфекции.

За да приготвите инфузията ви трябват 2 чаши вода и 1,5 супени лъжици сух или пресен бъз.

Подготовка и употреба: сварете черния бъз на слаб огън за 15 минути, оставете да престои за още 30. Прецедете през гъста марля.

Правете промивки два пъти дневно, сутрин и вечер. Процедурата трябва да бъде отложена по време, както и 2 дни преди и след менструацията.

Препоръки: в случаи на тежко възпаление и кървене от матката, можете да добавите 1 супена лъжица цветове от невен към отварата. Това растение ускорява процеса на премахване на възпалението и дезинфекцията.

Инфузия при менопауза

При тежко протичане на менопаузата, отвара от бъз, облекчава болката, предотвратява кървенето от матката и значително подобрява благосъстоянието.

За да подготвите инфузията, ще ви трябват 1 чаша цветове от черен бъз и 4 чаши медицински спирт или водка.

Подготовка и приложение: съберете съцветия от черен бъз, разделете цветовете от стъблата, отстранете потъмнелите и негодни. Сложете ги в буркан от тъмно стъкло, долейте с алкохол и го оставете в килера в продължение на 15 дни. Можете да прецедите тинктурата след това или да оставите цветовете вътре.

Приемайте настойката: брой капки = броя на пълните години сутрин и вечер. През първата седмица разделяйте лекарството на 2 приема, а през следващите 3 седмици пийте пълния брой капки два пъти дневно. Непосредствено след приема, най-добре е да се отпуснете и да легнете за няколко минути. След курс от един месец, направете 30-дневна почивка и повторете, ако е необходимо.

Противопоказания
Черният бъз ще ви помогне да забравите за тежките прояви на менопаузата и да възстановите здравето си. Не забравяйте обаче, че тези зрънца не може да се използват от бъдещи майки и кърмещи жени.

Важно е да знаете, че лекарствата на базата на черен бъз имат лаксативен и диуретичен ефект, така че жените, които имат захарен диабет и язвен ентероколит не е желателно да ги използват.

Консултирайте се с лекар преди да започнете лечението и се уверете, че няма противопоказания за вас. Само тогава ще получите максимална полза.

Запазете тази статия за себе си и я споделете с приятелите си. Бъдете здрави!