НАЧАЛО ЗДРАВЕ 7 признака, когато болката в лявата ръка е предвестник на инфаркт

7 признака, когато болката в лявата ръка е предвестник на инфаркт

0
7 признака, когато болката в лявата ръка е предвестник на инфаркт
7 признака, когато болката в лявата ръка е предвестник на инфаркт

Кога болката в лявата ръка е предвестник на инфаркт?

Всяка болка в тялото е сигнал за помощ. Нашата първа задача е своевременно да я определим и да я лекуваме правилно. Появата на болка в ръцете може да бъде свързана с различни причини. Може да се появи поради нарушения на състава на кожата или меките тъкани, в костите, ставите или кръвоносните съдове на ръката и нервни заболявания. Особено внимание трябва да се обърне, ако болката е в лявата ръка. Причините могат да бъдат различни. Тя може да бъде както обикновена мускулна болка, така и сигнал за миокарден инфаркт.

За да разберете дали болката в лявата ръка е свързана със сърцето, е важно да знаете за някои особености.

Как да идентифицирате сърдечен удар?

1. Разберете каква е причината за болката

Притискаща болка в гърдите се появява по време на сърдечен пристъп. В редки случаи всичко протича безболезнено. Така се проявява така нареченият “тих” сърдечен удар, но като цяло болката се усеща. На първо място, тя се появява в гърдите, след това постепенно слиза надолу по лявата ръка или гърба.

Обърнете внимание на тези признаци, които по ваше мнение не са свързани с болка. При инфаркт на миокарда, в допълнение към появата на болка в гърдите, в гърба, в областта на шията и лявата ръка, често има и други симптоми. Такива са – гадене, замаяност, студена пот, недостиг на въздух, затруднено дишане. Появата на поне един симптом от тези заедно с болка в лявата ръка увеличава вероятността за сърдечен удар. В такива случаи е необходима спешна медицинска помощ.

Потърсете помощ своевременно. При поява на симптомите, спешно трябва да се обадите на линейка. Животът ви може да бъде застрашен и всяка секунда е от значение. Помогнете на себе си и преди да дойде линейката, вземете таблетка аспирин: една – при висока дозировка и две – при ниска дозировка. Единичната доза не трябва да надвишава 180 mg. Аспиринът предотвратява образуването на кръвни съсиреци в кръвта и помага за разреждането й. В резултат на това, образуването на тромби спира и сърцето започва да функционира нормално.

В този случай нитроглицеринът също помага – хапче, което трябва да изпиете, ако подозирате, че имате сърдечен удар. Това лекарство за известно време ще намали болката в гръдния кош и ще премахне останалите признаци преди появата на линейка.

Диагнозата за сърдечна атака е възможна само след съответния преглед. Ако има подозрение за сърдечен удар, се предписват определени изследвания – ЕКГ.

2. Определете естеството на болката

Продължителността на болката в лявата ръка има определено значение. Ако не продължи дълго, трае няколко секунди, тогава не се притеснявайте. Дълготрайна болка в продължение на няколко дни или дори седмици също не представлява заплаха. Само болката, която трае няколко минути е опасна. Тя може да сигнализира за настъпването на сърдечен удар. В този случай болката може периодично да отшумява и да се усилва след известно време. Ако е възможно, опитайте да запишете или запомнете продължителността и честотата на болката и след това не забравяйте да информирате лекаря.

След тежка тренировка, появата на болка в ръката най-вероятно е свързана с мускулите, а не със сърцето.

Опитайте се да си спомните какво сте правили през целия ден и какво би могло да причини болката в ръката ви?

Не пренебрегвайте външните признаци. Необходимо е да обърнете внимание и на други органи и да откриете наличието на симптоми в тях.

Във всеки случай, всеки човек трябва да осъзнава симптомите, характеризиращи инфаркта на миокарда:

3. Внезапна болка в гърдите и по-нататъшното й разпространение към лявата ръка. Понякога болката се проявява в дясната ръка, но в този случай болката в лявата ръка е по-силна, тъй като лявата ръка е по-близо до сърцето.

4. Поява на скованост и болка в долната челюст.

5. Болка, преминаваща в областта на раменете и гърдите, създавайки впечатление за тежест и натиск.

6. Постоянна болка в гърба.

7. Не забравяйте, че болката може да възникне и по друга причина.

Такива заболявания като спондилоза и атеросклероза също са придружени от болка в областта на шията.

Инфарктът на миокарда протича с голямо разнообразие от симптоми. Ако имате само някои симптома, не ги пренебрегвайте. Незабавно се консултирайте с лекар за бързо диагностициране и ефективно лечение. Само в този случай шансовете за спасяване на живота ви без последствия ще бъдат високи.