НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА За здрави домати и краставици използвайте разтвор от мая

За здрави домати и краставици използвайте разтвор от мая

0
За здрави домати и краставици използвайте разтвор от мая
За здрави домати и краставици използвайте разтвор от мая

Споделям с вас тайната за здрави домати и краставици!

Аз съм градинар с малък опит. Преди пет години моята млада жена и аз, с парите, които ни дадоха от сватбата, не купихме килими, мебели или смартфони, а малка вила с двор. И никога не съжалихме, защото сега цялото ни свободно време прекарваме сред природата. Тук се грижим и за нашите две малки дъщери. Те имат надуваем басейн, дишат чист въздух без градски смог, радват се на пресни плодове и зеленчуци и прясно козе мляко, което ни продава съседката.

Аз пръскам растенията с инфузия от мая, а моите домати и краставици изобщо не се разболяват!

Тъй като имаме малки деца, ние не използваме никакви химически препарати в градината, за да не навредим на тяхното здраве. Съветите за грижата в градината ми ги даде моя съседка, на която съм много благодарен. Например, благодарение на нейните съвети, направих подхранване за домати и краставици от дрожди, което предотвратява появата на сериозни болести като фитофтора по доматите и мана по краставиците.

Аз правя сам подхранването, както следва:

3 литра вода се нагряват до 38 градуса (не повече, в противен случай дрождите ще умрат), разтварям в нея 10 супени лъжици захар и 10 грама пакетче суха мая.

Съвет: Имайте предвид, че съдът, в който приготвяте сместа, трябва да бъде повече от 3 литра, тъй като маята шупва и сместа ще се увеличи 2-2,5 пъти.

Оставете маята за четири до десет часа, от време на време разбърквайте разтвора. Обикновено приготвям разтвора сутринта, така че вечерта, когато горещината изчезне, излизам да напръскам градината.

Накрая вземете една кофа, изсипе в нея 7 литра вода, добавете 3-те литра разтвор с мая и полейте растенията. Това средство може да подхрани абсолютно всички зеленчукови растения. Краставиците подхранвам веднъж на всеки 10-12 дни, доматите и другите зеленчуци – веднъж на всеки 15 дни с литър буркан за всеки храст.

Преди да наторя, напръсквам добре растенията с чиста вода, тъй като всяко допълнително торене се извършва само след добро напояване. По отношение на листните торове, след това със същото средство подхранвам и листата. Това предотвратява появата на гъбични заболявания. Защо? Тъй като дрождите са гъбички, които заемат водеща позиция в растенията вместо другите патогени, развиващи се в тях. По този начин, полезните гъбички се установят във вашите растения и убиват вредните.

Ако веднъж на всеки две седмици подхранвате вашите домати и краставици, тогава можете да бъдете спокойни – вашите растения няма да се разболеят и ще забравите какво е фитофтора. Ефектът след пръскане с разтвора от мая ще видите след два или три дни – листата на растенията ще станат ярко зелени, ще изглеждат по-здрави, самото растение веднага ще ускори растежа си, активно ще цъфти и ще даде плод.

Вижте още: Таванът ще изглежда прекрасни с тези идеи за домашния интериор

Кога е необходимо да извършите подхранването?

Пръскането на листата трябва задължително да се извършва вечер: точно преди залез слънце. Така се гарантира, че растението има време да поеме всички полезни вещества и че слънцето няма да изгори листата.