НАЧАЛО ЗДРАВЕ За правилното функциониране на щитовидната жлеза яжте това!

За правилното функциониране на щитовидната жлеза яжте това!

0
За правилното функциониране на щитовидната жлеза яжте това!
За правилното функциониране на щитовидната жлеза яжте това!

Щитовидната жлеза е един от важните органи, отговорни за правилното функциониране на организма и директно засягат здравето на човека. Проблемите с щитовидната жлеза влияят върху растежа и развитието на мозъка, сърцето и другите физиологични процеси.

За да предотвратим заболяванията и да подобрим функционирането на щитовидната жлеза, обикновено е важно да се храним правилно. А именно да включим в диетата си тези продукти, които ще осигурят на тялото всички необходими витамини, микроелементи и аминокиселини.

Полезни продукти за щитовидната жлеза

Ябълки

Чрез тях ще защитите щитовидната жлеза от образуването на ракови клетки. И е важно поне от време на време да ядете целия плод, т.е. с кората и семките. Особено ценни са ябълковите семки, които съдържат до 15% мастни масла, йод и витамин В17 (който предотвратява рак).

Райска ябълка

Райската ябълка съдържа йод, както и магнезий, натрий, желязо, витамин А, С и P. Йодът участва в синтеза на щитовидната жлеза и влияе на метаболизма. Затова, колкото е възможно по-често, консумирайте райска ябълка.

Водорасли

Освен голямо количество йод те съдържат около 40 елементи и витамини, които са необходими за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

Морски дарове

Поради високото съдържание на йод и цинк, витамин В12 и други микроелементи те укрепват щитовидната жлеза. Дори в консервирана форма, месото от раци, скаридите, мидите запазват полезните си свойства.

Червена риба

Тя съдържа аминокиселината тирозин, която е необходима за синтеза на хормоните на щитовидната жлеза и е източник на омега-3 мастни киселини, които са изключително важни за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Боровинки

Боровинката съдържа много антиоксиданти. Подобрява функцията на щитовидната жлеза, нормализира синтеза на хормоните.

Спанак

Растителните каротеноиди, с които спанакът е богат, благоприятно влияят на функционирането на щитовидната жлеза.

Орехи

Орехите активират щитовидната жлеза и стимулират по-доброто усвояване на йод в тялото. За най-добър ефект се препоръчва да ги консумирате с мед. Пригответе ги, като натрошите 3-4 ореха и добавете към тях 1 супена лъжица мед. Яжте сутрин на празен стомах в продължение на 7-14 дни.

Вижте още: 7 признака, когато болката в лявата ръка е предвестник на инфаркт

Консумирайте възможно по-често посочените продукти и няма да е нужно да прибягвате до лечение на щитовидната жлеза. Обърнете внимание: експертите съветват да “храните” щитовидната жлеза вечер – така че ползата да бъде максимална.

Останете здрави! И споделете информацията с приятели.