НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Напомняне за бъдещето. Какво да не правим в напреднала възраст?

Напомняне за бъдещето. Какво да не правим в напреднала възраст?

0
Напомняне за бъдещето. Какво да не правим в напреднала възраст?
Напомняне за бъдещето. Какво да не правим в напреднала възраст?

Реших да напиша това писмо за бъдещето не защото искам да измамя склерозата или да предотвратя деменцията. Това едва ли ще помогне. Но може би ще ми спести някои грешки…

В моето детство и младост, слушах безкрайните караници на възрастните, наблюдавах колко глупаво се държат и си мислех: “Когато порасна, аз никога няма да правя това с децата ми! Няма да изглеждам толкова абсурдно! Не бих повторила всички тези грешки!” И тогава, години по-късно, аз бях ужасена от себе си, след като осъзнах, че понякога правя точно това, което не искам: викам на детето, говоря баналности, негодувам, упорито изисквам внимание и благодарност… И си спомних във времето колко ядосана бях веднъж!

Ето защо подготвих тези бележки за бъдещето въз основа на настоящия ми опит и моите наблюдения. Надявам се, че след няколко десетилетия, ако съм жива и ако дотогава лудият ни свят не се е разрушил напълно, да ми помогнат да избегна глупавите действия и абсурдните ситуации в бъдещето. И може би някои от тези неща ще са полезни и за вас.

И така, когато остареете, не правете това:

 • Никога не поучавайте никого. Дори да знаете със сигурност, че ще бъдете прави. Спомнете си как са ви дразнили и сте последвали съвета на по-възрастните…
 • Не се опитвайте да помогнете, освен ако не сте помолени. Не се налагайте над никого. Не се опитвайте да защитите близките си от всички световни нещастия. Просто ги обичайте.
 • Не се оплаквайте! За здравето, за съседите, за правителството, за пенсията! Не се превръщайте в старата жена на пейката пред входа.
 • Не очаквайте благодарност от децата. Помнете: няма неблагодарни деца – има глупави родители, които чакат благодарност от децата.
 • Не казвайте фрази като “Аз на вашата възраст …”, “Аз ви дадох най-добрите си години …”, “Аз съм по-възрастен, така че знам по-добре …” Това е непоносимо!
 • Ако имате внуци, не настоявайте те да ви наричат по име вместо “бабо”. Това е глупаво.
 • Не харчете последните си пари за подмладяващи процедури. Това е безсмислено. По-добре отидете на пътешествие.
 • Не гледайте себе си в огледалото и не се гримирайте в тъмна стая. Не ласкайте себе си. Опитайте се да изглеждате, колкото е възможно по-елегантно. Повярвайте така ще бъде по-добре.
 • Грижете се за любимия човек, дори и да стане набръчкан, безпомощен, мърляв старец. Не забравяйте, че преди е бил млад, силен и весел. И със сигурност е един от малцината, които ви помнят млади, тънки, красиви. И може би той е единственият, от когото наистина се нуждаете точно сега…
 • Не се опитвайте да се справите с времето на всяка цена: да разберете новите технологии, да следвате иновациите, да научавате непрекъснато новостите, за да не “изпуснете живота”. Това е нелепо. Правете това, което ви харесва.

Вижте още: Упражнения за перфектен корем през лятото! Лесни и практични!

 • Не се обвинявайте за нищо. Какъвто и да бил животът ви или животът на вашите деца, вие сте направили всичко, което сте могли.
 • Във всяка ситуация, пазете достойнството си! До самия край! Постарайте се, защото това е много важно. И помнете, ако все още сте живи, тогава някой има нужда от вас.