НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Без захар: Пригответе си полезен и вкусен сок от малини!

Без захар: Пригответе си полезен и вкусен сок от малини!

0
Без захар: Пригответе си полезен и вкусен сок от малини!
Без захар: Пригответе си полезен и вкусен сок от малини!

Лятото е тук, освежете се! Пригответе си полезен и вкусен сок от малини!

Малината е многогодишно растение, растящо на височина от 400 до 800 м. За приготвяне на лекове се берат плодовете и листата на малините, а в кулинарията се приготвят сокове, сиропи, конфитюри или други сладка.

В гръцката митология пише, че малините спасили живота на бог Зевс, тъй като майка му го скрила зад храстите на това растение, за да не го убие баща му. Римляните са първите, които отглеждат малини в Европа, а едва през Средновековието, само богатите могли да си позволят малини.

Малина е застъпена в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка, а Русия е страната, която ги произвежда в най-големи количества.

Сок от малини може да се приготви по различни начини, а рецептата, която ще прочетете тук е една от най-здравословните, защото в нея не се добавя захар. Тя се приготвя много бързо и лесно.

Необходими съставки:

3 кг. малини

3 лимона

1 ½ -2 литра вода

Начин на приготвяне:

Опитайте се да намерите по-зрели малини, измийте ги добре и отстранете зелените или негодните части. Поставете ги в по-дълбок съд и ги намачкайте, за да пуснат сок. Измийте лимоните, не махайте кората, нарежете ги на кръгчета и ги добавете към малините. Залейте сместа с вода и я сложете на слаб огън да заври.

След като завари, оставете да се охлади, така че да можете да прецедите сока. Налейте сока в чисти стъклени бутилки и го затворете плътно. Поставете бутилките в по-дълбок и по-голям съд за варене, в който налейте вода до горната част на бутилките. Извадете бутилките от съда, избършете ги и изчакайте сокът да се охлади. Съхранявайте в хладилника.

Забележка: В сока можете да добавите мед, пълнозърнеста захар или друг подсладител. За освежаващ вкус поставете няколко кубчета лед.